El sector agroalimentari impulsa una transició cap a les cadenes curtes de subministrament


proyecto europeo Smartchain

08 de juliol de 2020
Innovación

08.07.2020 • El projecte europeu Smartchain promou el desenvolupament de cadenes curtes de subministrament d'aliments per afavorir el producte local. • Dos projectes espanyols es troben entre els casos d‟innovació d‟aquesta plataforma.


La plataforma europea Smartchain -pertanyent al programa d'innovació i investigació Horizon 2020 de la Unió Europea- promou les cadenes curtes de subministrament d'aliments per millorar la competitivitat i fomentar el desenvolupament rural i per això compta amb la participació de múltiples actors, com empresaris i professionals, representants d'organitzacions i investigadors. El projecte utilitza un model interactiu en què tots els agents involucrats treballen de forma conjunta per aprofitar al màxim la transferència de coneixements .

Una cadena de subministrament curta en alimentació és una cadena de subministrament que involucra un nombre limitat d'operadors econòmics, compromesos amb la cooperació, el desenvolupament econòmic local i les relacions geogràfiques i socials estretes entre productors, processadors i consumidors d'aliments. De fet, el foment de les vendes directes realitzades per individus i col·lectius d'una comunitat local és un dels enfocaments de la nova Política Agrícola Comuna (PAC) per millorar la competitivitat a Europa.

Projectes espanyols

La plataforma Smartchain avalua 18 casos de cadenes de subministrament d'aliments curtes a comunitats rurals, periurbanes i urbanes. La premissa de la plataforma és donar solució als problemes que bloquegen la transició de les cadenes curtes de subministrament d'aliments des de la seva producció a una participació més gran en el mercat mitjançant la construcció d'una comunitat internacional de cadenes curtes de subministrament d'aliments. La connexió dels 18 estudis de cas seleccionats és el punt de partida.

L'equip espanyol de Smartchain –capitanejat per Raquel Rodríguez i Eduardo Puértolas– té entre alguns dels seus objectius:

  • Identificar actors nacionals interessats a la cadena de subministrament d'aliments.
  • Desenvolupar sinèrgies amb grups operatius i grups de recerca.
  • Facilitar la comunicació dels professionals de les cadenes curtes de subministrament daliments.
  • A més a més d'estimular la innovació tecnològica i la difusió de resultats del projecte.

En declaracions de Raquel Rodríguez a la Xarxa Rural Nacional, "una cadena alimentària curta implica tenir pocs o cap intermediari a l'hora de vendre, així com que el producte sigui local i de qualitat reconeguda. Aquests factors, en l'actual situació d'escenari post-COVID-19, sens dubte estan augmentant".

Els 2 casos d'estudi a Espanya que empara la part nacional de Smartchain són:

La Tòfona d'Àlaba

La cooperativa de tòfones d'Araba va néixer a finals del 2006 com a resultat del Pla d'Acció per a la Truficultura al País Basc. Actualment aquesta cooperativa està formada per un total de 57 membres.

La tòfona és recol·lectada pel productor, i després és classificada, netejada i distribuïda al client. Part d'aquesta tòfona es congela, per la qual cosa es pot distribuir al client si cal durant tot l'any.

Naia (Biscaia)

Aquesta iniciativa es dedica al cultiu i la producció d'amanides i verdures 100% orgàniques i només del sector agrícola local. El seu valor diferencial és la inclusió de persones amb discapacitat a través de la Fundació Lantegi Batuak , una organització sense ànim de lucre que genera oportunitats de treball adaptades a aquest col·lectiu amb diversitat funcional.