Amb la reforma de la PAC 2023-2027, s'estableix un nou enfocament amb què els Estats membres han d'establir els detalls de les intervencions a través d'un pla estratègic.
La nova PAC conserva els elements essencials de la PAC anterior però passa de ser una política basada en la descripció dels requisits que han de complir els beneficiaris finals a ser una política orientada a la consecució de resultats concrets, vinculats a tres objectius generals:
Els resultats de seguiment i avaluació generen informació molt valuosa per a les institucions públiques, el sector agroalimentari i la ciutadania en general. D'una banda, el seguiment proporciona informació clau sobre l'aplicació de la PAC i, d'altra banda, a través de l'avaluació s'avalua la repercussió del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) i s'obté informació que permet prendre decisions per millorar l'eficàcia, l'eficiència i la coherència del Pla en conjunt i de les intervencions que el componen. A més, els resultats i les conclusions de l'avaluació proporcionen una base analítica sòlida per al disseny futur de la PAC.
Pel que fa a les Polítiques de Desenvolupament Rural anteriors es compta amb el període de programació 2007-2013 i el període de programació 2014-2020.
El període de programació 2007-2013 de la Política Agrícola Comuna (PAC) va dirigir els seus objectius cap a la sostenibilitat , el desenvolupament rural , la qualitat dels aliments , la protecció del medi ambient i la millora de les condicions socials en el sector agrícola.
En el període de programació 2014-2020 , es va perseguir, principalment, el foment de la competitivitat en l'agricultura ; la gestió sostenible dels recursos naturals i l' acció davant del clima ; i el desenvolupament territorial equilibrat de les comunitats rurals i economies, inclosa la creació i el manteniment d'ocupació .