El canvi climàtic, la crisi energètica i l'ús insostenible dels recursos naturals són tres dels factors més influents a l'augment de la vulnerabilitat dels sistemes agraris i forestals; present i futur.

En aquest context, la Xarxa PAC promou accions que contribueixin a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) i amoniacals, així com l'ús excessiu —ineficient i contaminant— de fitosanitaris i fertilitzants. Així mateix, treballa per intentar millorar la gestió en l'ús i la conservació dels recursos productius naturals —aigua, sòl, vegetació—, promoure l'autosuficiència energètica amb renovables, i valoritzar i diversificar les produccions. Sense oblidar la difusió de mesures d'adaptació o mitigació davant d'un canvi climàtic que ja és aquí: des de l'ocupació o la recuperació de varietats i races més ben adaptades, a l'augment de la capacitat embornal de carboni als sòls agrícoles i forestals.

Documentació relacionada

Revista Savia Rural: primavera 2025

Aquest número de Savia Rural té la cultura entre els seus components principals. Conversem amb l'escriptor Julio Llamazares, que ha fet de la memòria i el paisatge rural dues constants a la seva literatura.

Memòria de bones pràctiques mediambientals

Medi agrari i medi ambient poden ser els millors aliats per assegurar mútuament el seu futur; les iniciatives i negocis continguts en aquesta memòria de bones pràctiques en són un bon exemple.

Pla d'acció de la xarxa PAC

El Pla d'Acció de la Xarxa PAC és un document que descriu la manera com la Xarxa desenvoluparà les funcions que el Pla Estratègic de la PAC d'Espanya 2023-2027 (PEPAC) defineix per a aquesta.