La Comissió Europea fa balanç de l'estratègia “Una visió a llarg termini per a les àrees rurals europees el 2040”



08 de abril de 2024
Dinamización rural

Es tracta d'un informe desenvolupat per la Comissió Europea analitza detalladament indicadors i dades relatives a les zones rurals, així com de les tasques realitzades en els darrers 30 mesos, proporcionant un resum dels passos fets i les lliçons apreses des de l'inici de la visió al juny de 2021.


  • A tres anys vista de la publicació, la Comissió Europea publica el primer balanç sobre la “visió rural a llarg termini” dins d'Europa
  • L'informe estableix les bases per a l'evolució d'aquesta estratègia després del 2027
  • El document analitza les contribucions de la PAC al desenvolupament rural durant el període 2021-2027

El juny de 2021, quan la Comissió Europea (CE) va presentar l'estratègia “Una visió a llarg termini per a les àrees rurals de la Unió Europea per al 2040” , les zones rurals representaven més de 341 milions d'hectàrees de la Unió Europea (UE), cosa que suposava el 83% de la superfície total. El 30,6% de la població de la UE vivia en zones rurals i la majoria sobrepassava l'edat de 50 anys .

Aquestes dades van apuntalar una comunicació per part de la Comissió Europea sobre la visió i l'estratègia que ha de seguir la UE a llarg termini per a les zones rurals. Per donar forma a aquesta visió rural a llarg termini, la Comissió va recopilar les opinions de les comunitats rurals mitjançant consultes públiques i tallers dirigits per les xarxes rurals europees.

La visió rural a llarg termini va identificar deu objectius i quatre àmbits d'actuació per aconseguir unes zones rurals més fortes, connectades, resilients i pròsperes abans del 2040. Per aconseguir-ho, es va posar en marxa un Pacte rural (per mobilitzar autoritats i parts interessades) i un Pla d'Acció Rural , amb trenta accions d'una Comissió d'actuació d'una Comissió d'actuació de la Comissió d'actuació d'una sèrie d'actuació d'una d'actuació.

Balanç

Ja el 2021, els terminis que es va marcar la Comissió Europea (CE) per complir la seva visió rural a llarg termini contemplava emetre el 2024 un informe sobre els punts de la visió a millorar i reforçar econòmicament .

Dividit en tres capítols , l'informe analitza detalladament i, en primer lloc, indicadors i dades relatives a les zones rurals. Després aprofundeix en les tasques realitzades en els darrers 30 mesos , proporcionant un resum dels passos fets i les lliçons apreses des de l' inici de la visió al juny de 2021 . El capítol final descriu possibles vies per al pla dacció rural de la UE i el pacte rural, presentant una varietat didees i preguntes provinents de diverses institucions i parts interessades de la UE.

El pla d‟acció inclou 30 accions implementades per 14 departaments de la Comissió Europea que treballen junts en estreta cooperació. Està organitzat al voltant dels quatre pilars de la visió rural (resiliència, prosperitat, connexions i fortalesa). De les 30 accions, la visió rural a llarg termini ja ha complert 9 de les propostes esmentades:

  1. Engegar la plataforma de revitalització rural per a les zones que s'enfronten a reptes demogràfics i econòmics.
  2. Desenvolupament de 60 projectes de recerca i innovació rurals .
  3. Enfocament Leader: des d'aquest, s'ha orientat a 150 comunitats cap a la creació de pobles intel·ligents (“smart villages”).
  4. Subvencions i préstecs per a zones insuficientment ateses, així com ajuts estatals per millorar la connectivitat rural (5G).
  5. Millorar la mobilitat rural i les seves connexions mitjançant una xarxa europea de mobilitat rural .
  6. Crear el centre d'assessorament de la comunitat d'energia rural , que ha assessorat 27 comunitats.
  7. Donar suport a quatre projectes específics per contribuir al desenvolupament de l' economia social a les zones rurals.
  8. Posar en marxa l' Observatori Rural de la UE i la nova publicació Europa rural , per a l'accés a les dades i anàlisis rurals.
  9. Llançament del “Kit rural” o conjunt d'eines rurals per facilitar l'accés a totes les possibilitats de finançament que hi ha a la UE per a les zones rurals.

El paper de la PAC

La PAC 2023-2027 proporciona als Estats membres un marc jurídic flexible per donar suport a les zones rurals a través dels plans estratègics de la PAC a través de 3 tipus d'intervencions:

  1. Inversions (externes a lexplotació i infraestructures agràries).
  2. Cooperació: enfocament LEADER.
  3. Creació d'empreses rurals com a part de les ajudes per a l'establiment.

El finançament assignat a aquests tres instruments és de 24.600 milions d'euros, és a dir, el 8% de l'assignació financera total de la PAC (inclosos el cofinançament nacional i els complements), que contribueix directament a les zones rurals més enllà de l'agricultura.

Lenfocament LEADER es revela com a indispensable per al desenvolupament de les comunitats rurals. Des d'aquesta estratègia s'han fixat la meta d'abordar el relleu generacional i la igualtat de gènere, així com l'augment de la innovació digital, social i tecnològica a través de les ajudes als “pobles intel·ligents” .

Així mateix, i durant el període 2021-2027, la política de cohesió dóna suport a les zones rurals a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional ( FEDER ) (objectiu específic 5.2). El suport es canalitza a través d'estratègies integrades de desenvolupament territorial que dissenyen i executen les autoritats territorials respectives, cosa que reforça el teixit econòmic i social de les zones rurals. Això no obstant, atès que la política de cohesió opera en règim de gestió compartida, els Estats membres són els que conceben estratègies a nivell local i assignen el finançament en conseqüència.

Propers passos

La CE planteja en aquest informe els passos següents per apuntalar definitivament el Pla d'acció rural de la UE:

A) Temàtiques:

  1. Reforç de les àrees rurals :
  • Plataforma de revitalització rural: noves funcions i recursos
  • Més projectes d'innovació i de recerca a través del programa Horitzó Europa
  • Fòrum europeu de llogarets emergents: el 2024
  • Participació dels joves rurals al programa Erasmus +

2. Connexió de les àrees rurals :

  • Projecte SMARTA-NET: tardor 2024
  • Inversions en transformació digital

3. Resiliència de les àrees rurals :

  • Mecanisme de les comunitats rurals de l'energia
  • Més convocatòries del projecte “Missió sòl” de la UE
  • Rehumidificació de torberes

4. Prosperitat de les àrees rurals :

  • Continuïtat dels treballs en economia social
  • Espai Europeu de l'Educació: el 2025 abordarà els obstacles entre zones rurals i urbanes

B) Continuïtat:

1. Observatori rural : seguir millorant estadístiques rurals i treure nous censos sobre l'habitatge

2. Mecanisme de verificació rural (“rural proofing”): La CE pretén continuar desenvolupant mecanismes per integrar les polítiques rurals a les polítiques europees

3. Observatori rural : integrarà indicadors sobre tots els àmbits dactuació de lestratègia

4. Pacte rural :

  • Millora de la plataforma interactiva
  • Major incorporació dels estats membres
  • Creació d'un laboratori polític per a accions a nivell local: tardor 2024
  • I conferència sobre el Pacte: 2025

L'informe conclou afirmant que “assolir els deu objectius comuns de la visió rural d'aquí al 2040 és un esforç a llarg termini que requereix accions i polítiques sostingudes al llarg dels períodes de programació a tots els nivells de governança”.