El Grup Operatiu INVITEC Pedro Ximénez promociona la varietat ecològica d'aquest vi al Marco de Jerez



15 de desembre de 2023
Dinamización rural
Cambio climático y gestión de recursos naturales

L'objectiu és crear una indústria del vi que afavoreixi la lluita contra el medi ambient, diversifiqui la producció amb nous productes ecològics i contribueixi a crear llocs de treball i donar suport a les petites empreses.


  • Aquest Grup Operatiu pretén promocionar la varietat de la vinya de Pedro Ximénez a través del seu cultiu ecològic
  • A més, actua per afavorir la creació de nous productes ecològics a partir d´aquesta varietat i afavorir la lluita pel medi ambient

La vinya ecològica contribueix a mitigar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle en un 33%, principalment gràcies al segrest de carboni a terra, segons l' informe "Producció ecològica mediterrània i canvi climàtic: Estat del coneixement" d'Ecovalia (2018). Això suposa que les noves estratègies de producció i negoci del vi estiguin posant cada cop més la seva mira en aquest model de producció.

Al Marco de Jerez , una zona de Cadis i Sevilla famosa per la producció del vi “Jerez”, l'ús del raïm Palomino Fino ha anat deixant de banda l'ús d'altres varietats clàssiques. Una és la varietat Pedro Ximénez, que cada vegada és de més difícil accés per als cellers.

Per solucionar aquest problema de proveïment i contribuir a la mitigació del canvi climàtic es va gestar el Grup Operatiu INVITEC Pedro Ximénez 'Cultiu de la varietat Pedro Ximénez per elaborar vins dolços ecològics al Marc de Jerez ' ( GO INVITEC ), el qual va començar el seu camí al maig de 2022.

Objectius

L'objectiu del grup operatiu és, principalment, promocionar el cultiu de la varietat de Pedro Ximénez al Marc de Jerez per elaborar nous vins dolços naturals i ecològics . Amb això es pretén crear una indústria del vi que afavoreixi la lluita contra el medi ambient , diversifiqui la producció amb nous productes ecològics i contribueixi a crear ocupació ia donar suport a les petites empreses.

L'objectiu general del projecte es desenvolupa en una sèrie d'objectius més específics:

  • Caracteritzar la varietat Pedro Ximénez en cultiu ecològic davant del convencional.
  • Avaluar la influència del cultiu ecològic en la composició dels mosts, així com establir protocols per a assolellament i sobremaduració de raïm ecològic.
  • Produir a escala pilot vi dolç natural ecològic de Pedro Ximénez, mentre es fomenta el cultiu ecològic d'aquesta varietat i se'n promocionen els vins.
  • Impulsar el desenvolupament i la sostenibilitat a través d'un estudi econòmic de la gestió ecològica de la vinya
  • Desenvolupar una guia digital de bones pràctiques adreçada a viticultors per al cultiu d'aquesta varietat.

Estratègia i estat actual

Per a la consecució amb èxit dels objectius del projecte, el GO INVITEC es planteja una sèrie de fases:

  1. Fase 1 (documental): estudiar les pràctiques agrícoles de la vinya per trobar quines són les idònies per al Marc de Jerez i altres zones similars mitjançant una sèrie d'entrevistes a tècnics.
  2. Fase 2 (de camp): realització d'activitats experimentals a través del seguiment dels cultius a camp per analitzar el vi generat amb posterioritat. Gràcies a aquestes dades, es desenvoluparà la guia de bones pràctiques.
  3. Fase 3 (redacció d'informe final): exposició dels resultats a cada actuació per apilar en un informe tots els resultats del projecte.
  4. Fase 4 (divulgació): planificació i execució d'un pla de divulgació i comunicació per donar a conèixer al sector els resultats innovadors i posar a la vostra disposició els avenços realitzats.

Actualment, el grup operatiu està desenvolupant tasques de diverses fases de manera paral·lela. "Continuem amb els darrers treballs de la fase de camp i alhora estem treballant en la compilació dels resultats", detalla a la Xarxa PAC l'organització. "De fet, estem començant amb la preparació d'una Guia digital de Bones pràctiques que donarem a conèixer a les jornades de presentació de resultats que realitzarem al mes d'abril".

Socis i finançament

El GO INVITEC s'ha finançat gràcies a una ajuda de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural ( FEADER ). El pressupost total ha estat de 297.407,68 euros.

Els socis del projecte i les seves respectives assignacions del pressupost són la Diputació Provincial de Cadis ( 2.260,50 euros), el Consell Regulador DO Jerez . euros).