
05 de desembre de 2018
La Xarxa Rural Nacional ha reunit tècnics dels grups d'acció local i autoritats de gestió amb l'objectiu de reforçar els seus coneixements sobre comunicació, a través de les xarxes socials, per aconseguir amb èxit la difusió del missatge de desenvolupament rural. A més, el taller ha servit per reflexionar sobre com dissenyar una estratègia de comunicació.
4/12/2018
" És fonamental que els Grups d'Acció Local facin ús d'eines de comunicació com les xarxes socials per posar en valor els recursos endògens dels territoris, captar població i transmetre els beneficis del medi rural i el territori en general ", com ha expressat a la inauguració del taller Lourdes Barona, subdirectora adjunta de Dinamització del Medi Rural, el Ministeri d'Agricultura i Pesca impulsa aquest tipus dactuacions.
Eines de comunicació innovadores
Com fer servir les diferents plataformes de xarxes socials? A través de text, vídeo, imatge o combinacions de totes, cada eina té el seu propi llenguatge que permet una comunicació amb èxit, segons Guadalupe Talavera de Dialoga Consultores. Escollir un bon contingut , publicar en el moment precís i fer-ho en format adequat es converteixen en passos imprescindibles.
Tot i les diferències que caracteritzen cadascuna de les eines digitals disponibles, s'ha esmentat que el factor comú en els continguts ha de ser que aquests siguin clars, senzills, propers i atractius . Per la seva banda, les imatges han de ser actuals i de bona qualitat , així com els vídeos han de ser de curta durada, emotius i explicatius.
Noves idees i inspiració
"A cada comunicació que fem, apel·lem a les emocions", ha expressat Elisabeth López, tècnic d' Adecobel, GAL del Camp de Belchite (Saragossa) . Des d'Adecobel creuen que seguint una estratègia de comunicació basada en les emocions es pot arribar a més població, sensibilitzar i crear territori. Pel que fa a això, el llenguatge directe, col·loquial i proper, caracteritzat pel seu toc humorístic i alegre , destacant els èxits i les fortaleses del territori són les pautes que segueix Adecobel en la seva estratègia de comunicació.
Pautes bàsiques
La trobada ha servit com a espai de reflexió conjunta sobre com desenvolupar un pla de comunicació . Guiat per Diego Pontones, responsable de comunicació de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural , els assistents han realitzat un exercici per consolidar aquestes pautes a tenir en compte , que són:
- Marcar-se objectius clars: què volem aconseguir;
- Descobrir el nostre públic: qui són, on són;
- Definir el nostre missatge: què comuniquem i com;
- Creació de xarxes: a qui seguir;
- Adaptar el nostre missatge al públic i al suport;
- Fidelització i compromís amb audiència (engadgement);
- Triar els nostres perfils;
- Establir un cronograma de publicacions;
- Integració d'altres aspectes de la comunicació/sinèrgies;
- Web, notes de premsa, relació amb mitjans;
- Portar a la pràctica el pla: contractació o autogestió;
- Mesurar resultats per perfilar millor el nostre Pla.