
01 de abril de 2025
La barreja de varietats de cigró permet augmentar la seva resistència davant condicions climatològiques adverses
- La barreja de varietats de cigró permet augmentar la seva resistència davant condicions climatològiques adverses
- S'ha augmentat la superfície cultivada de la regió de 800 hectàrees a 1200 en tan sols 1 any
La Comunitat de Madrid està revolucionant el cultiu del cigró a través d'innovadores iniciatives liderades per l' Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA) . Aquest projecte busca no només millorar les característiques del cigró i els seus beneficis per al sòl sinó també fomentar-ne el consum a la cuina local.
Durant els anys, l'IMIDRA ha treballat per oferir solucions agrícoles més sostenibles i rendibles. Al Congrés Internacional de Gastronomia Madrid Fusión , es va presentar un avenç clau en la investigació sobre les barreges de varietats de cigró.
Principals accions de l'IMIDRA
Tradicionalment, les varietats de cigró conreades a la regió madrilenya han estat: Amelia, Amparo, Elvira, Alcassaba, Eulàlia, Immaculada, Pilar, Lola i Carmen. A partir d'aquestes, l'IMIDRA basa la tasca d'investigació en els factors següents:
- Experimentació amb barreges de cigrons per optimitzar el rendiment i millorar la salut del sòl, permetent l'adaptació d'aquest llegum a les variacions climàtiques de cada temporada i l'aprofitament dels recursos hídrics.
- Recuperació de varietats tradicionals com l'almorta, l'alholva i la garrofa, que havien desaparegut del cultiu local durant més de 50 anys.
- Introducció de noves varietats com el cigró negre i el marró -cedits pel Centre de Recursos Fitogenètics del Consell Superior d'Investigacions Científiques- que tenen més contingut en minerals i compostos bioactius, així com més resistència a malalties i condicions adverses.
Beneficis
El cultiu de cigrons i l'ús d'aquestes tècniques ha generat beneficis agronòmics i mediambientals:
- Millora de l'estructura del sòl i la promoció de la biodiversitat degut a la capacitat d'aquesta lleguminosa de fixar nitrogen, facilitant una agricultura més sostenible.
- La diversitat de barreges permet perfils nutricionals i organolèptics únics que poden variar d'un any a l'altre, aportant versatilitat al producte final.
- Optimització de recursos i millora de la rendibilitat en condicions de baixos insums gràcies a tècniques innovadores com la rotació de cultius.
La implementació d' aquests mètodes ha permès augmentar la superfície cultivada a la Comunitat de Madrid de 800 hectàrees el 2023 a 1.200 el 2024 .
Impacte gastronòmic
El cigró també té un enorme potencial per ser aprofitat en la gastronomia moderna. És per això que el Centre d'Innovació Gastronòmica (CIG) ha pogut desenvolupar més de 90 aplicacions culinàries amb cigró, des de salses fins a alternatives làcties, i s'han obtingut productes d'alt valor afegit com el cigró madrileny cruixent, registrat com a patent el 2021.
Les noves tècniques i la recuperació de varietats tradicionals no només milloren la sostenibilitat i productivitat al camp, sinó que també obren noves oportunitats per desenvolupar productes alimentaris innovadors. Aquest enfocament integrat reforça el compromís de la regió amb un model de producció que beneficia tant el medi ambient com l'economia local i connecta el saber científic amb la creativitat culinària.