FEADER enforteix la feina en diverses àrees rurals europees


Feader

14 de desembre de 2020

14/12/2020. L'enfortiment del teixit socioeconòmic de les àrees rurals és un dels objectius generals de la política agrària comuna (PAC). Així, tres són les àrees que FEADER estableix per marcar el desenvolupament de les àrees rurals europees: serveis rurals, ocupació rural i inclusió social.


  • Una granja orgànica a França, pa local a Eslovàquia, una xarxa d'empreses locals a Àustria i ocupació social al camp de Lituània són alguns dels casos d'èxit a Europa d'ocupació rural

Durant l'actual període de la PAC 2014-2020, el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) ha aconseguit – a través dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR) – que diversos nuclis rurals a Europa hagin aconseguit un bon funcionament dels seus serveis, així com el desenvolupament empresarial i la transformació d'aquestes en comunitats inclusives i poblades.

Casos d'èxit FEADER en ocupació rural

Les àrees rurals sovint proporcionen un entorn empresarial més atractiu per treballar perquè els costos són més baixos i l'estil de vida és més saludable. No obstant això, hi ha contrapartides com ara la dificultat en les connexions amb altres poblacions, l'accessibilitat, el dèficit demogràfic i el desenvolupament de certs serveis.

Els Programes de Desenvolupament Rural (PDR) poden contribuir a fer que l'entorn empresarial local sigui més atractiu i així promoure l'ocupació rural, la qual es veu beneficiada avui dia pel desenvolupament de les noves tecnologies i per sectors emergents com l'ocupació verda i la bioeconomia.

Quins casos reals trobem a Europa de desenvolupament sociolaboral rural gràcies a FEADER?:

Una granja orgànica a França

El 2012, un grup de deu joves agrònoms que havien estudiat junts van decidir viure en una comunitat rural. El 2013 el grup va visitar una granja col·lectiva a Mayenne, nord-oest de França, en concret “La Tournerie” . Després d'aconseguir finançament de diverses fonts, una del PDR francès, el grup va comprar la granja “La Tournerie” i terres adjacents als propietaris que estaven a punt de jubilar-se.

La finca col·lectiva va iniciar les seves activitats el 2015. Part d'aquesta es destina al mercat orgànic (jardineria i hivernacles). Una altra part, a la ramaderia : hi ha porcs, vaques i cabres. Una altra part es dedica a cereals orgànics per a la producció de pa, cervesa i pinsos per als porcs. La finca produeix fruites i verdures de temporada, productes lactis, pa, cervesa artesanal i carn de porc. La producció era modesta al principi, però la diversificació va consolidar la rendibilitat de la granja en dos anys.

La granja és ara un model dèxit empresarial. Va obrir una botiga a les seves instal·lacions, així com una cafeteria a la comunitat rural, on els membres venen la seva pròpia cervesa i organitzen concerts regularment. En una regió amb poca població, la granja ha portat una bufada d'aire fresc als pobles dels voltants.

Pa de producció local a Eslovàquia

Ján Bobro va fundar el seu forn a Hriňová, (Eslovàquia) el 1998. El forn, que feia servir sis persones, produïa diversos tipus de pa casolà i rebosteria tradicional. Tenia tant èxit que va diversificar la seva producció, i va arribar a fer servir fins a 46 persones en alguns moments de l'any. El 2016, Ján Bobro va decidir modernitzar i innovar el seu equipament i maquinària , acollint-se al PDR d'Elovaquia.

Gràcies a aquesta inversió, Bakery Hriňová ara dóna feina a 59 persones que treballen a temps complet, amb 6 persones addicionals en períodes de més activitat. El forn produeix 2 tones de productes al dia i ofereix entre 60 i 70 productes diferents. Les vendes van augmentar ràpidament i la facturació anual es va incrementar des d'1,8 M€ el 2017 a 2,3 M€ el 2019.

Xarxa d'empreses locals a Àustria

Murtal (Àustria) és un districte rural que acull moltes empreses locals de diferents sectors. El 2009, una empresa privada va utilitzar finançament LEADER per establir una xarxa de deu empreses locals anomenades Kraft . El projecte va formalitzar una xarxa d'empreses locals, incloent-hi empresaris individuals, pimes i més negocis. Fins ara, més de 80 empreses estan actives a la xarxa, amb un total de gairebé 7000 empleats.

El projecte facilita l'intercanvi (networking) entre empreses en diferents sectors econòmics, que van des de l'artesania als serveis, la investigació i el desenvolupament. Un dels objectius del projecte és motivar els joves perquè es quedin a la regió. D´aquí va néixer un concurs d´idees de negoci que ha fomentat la creativitat, l´esperit empresarial i la innovació, per crear noves empreses i desenvolupar les ja existents. En definitiva, apostant pel negoci regional i la cooperació, la xarxa ha creat un valor afegit per a la regió.

Ocupació social al camp lituà

Kaunas (Lituània) s'enfronta a l'emigració de joves, sense els quals es creen problemes com la cura de les persones grans i el tancament d'escoles i altres serveis públics. Per això, la comunitat va convertir una vella escola, ja tancada, en una llar per a gent gran . La intervenció del Grup d'Acció Local de la zona i l'ús dels fons FEADER va ser essencial per a la construcció del nou asil.

El nou centre ofereix 30 places per a gent gran i ha creat 18 llocs de treball a temps complet per a la població local.