
12 de juliol de 2024
El Grup Operatiu va néixer a finals del 2023 per estudiar les varietats gallegues d'olivera i tastar dues tècniques de multiplicació: l'estaquillat clàssic i la micropropagació in vitro.
- El projecte assaja dues tècniques diferents per crear més exemplars amb menys esforç
- La nova demanda permetrà aprofitar una producció més gran i recuperar varietats i explotacions característiques de Galícia
Tot i que hi ha multitud de teories sobre un passat amb moltes més oliveres autòctones a Galícia, sí que es coneix que en algun moment es va donar la seva desaparició, i és que no és un cultiu que avui dia caracteritzi la zona.
Tot i això, sí que molts professionals de l'agricultura i la ciència estan tractant de recuperar-los, i per això és necessari trobar mètodes òptims de multiplicació.
El Grup Operatiu (GO) Oliveiras de Galicia: Multiplicació a gran escala d'olivera autòcton (estaquillat clàssic i micropropagació in vitro) va néixer a finals del 2023 per estudiar les varietats gallegues d'olivera i millorar dues tècniques de multiplicació a gran escala:
- Estaquillat clàssic: és una propagació del cultiu que crea nous exemplars des de fragments elegits de les anomenades “plantes mare”. Per això es trien i tracten estaques que després es planten.
- Micropropagació in vitro: amb un fragment de la planta mare es generen clons genèticament idèntics, creant així una descendència uniforme en ambients controlats fora dels organismes vius.
Projecte i objectius
El GO particularitza aquestes tècniques en 11 varietats d'oliveres de Galícia per cobrir una demanda de les oliveres que està augmentant per part dels agricultors més joves. Per això, es troba realitzant estudis comparatius per observar el comportament en termes agronòmics d'aquestes varietats autòctones a les plantacions de la Missió Biològica de Galícia (CSIC) , a Pontevedra, ia la plantació d'experimental situada a l' Axència Galega da Qualitats Alimentària ( AGACAL ) , a A Pobra do Brollón
Els objectius plantejats són els següents:
- Retall dels temps per obtenir molts exemplars : la micropropagació in vitro hauria de permetre obtenir grans quantitats en menor temps.
- Afavorir l'arrelament de les plantes : gràcies a dos nous tipus d'hormones utilitzades amb la tècnica de l'estaquillat.
- Comparació de resultats : a través dels resultats variats de les dues finques a disposició del projecte.
- Obtenció d'una qualitat diferenciada : es pretén crear productes d'alta qualitat, però de característiques diferents de les ja existents. Això s'aconseguiria cultivant exemplars que ja estiguin adaptats al clima i al terra de la comunitat autònoma.
- Conservació de la biodiversitat agrària , un objectiu que es compleix per la pròpia activitat que suposa optimitzar les varietats d'oliva que ja no es feien servir tant.
Es tracta, en definitiva, de millorar la qualitat, de tastar dues tècniques realitzables, de crear més olives de la zona i de proveir els vivers de plantes per cobrir la demanda.
Resultats esperats
El GO Oliveiras de Galícia no parteix de zero. Per trobar aquest projecte, s'ha seguit una feina de més de 10 anys en què s'ha investigat des del CSIC per identificar les varietats d'olivera de Galícia. La Fundació Juana de Vega, que coordina el projecte, ha aconseguit al costat del centre identificar i descriure 20 varietats autòctones , de les quals se n'han registrat comercialment 11 i se n'han aprovat 2 (Brava gallega i Mansa gallega) com a varietats de conservació.
Així, amb els objectius inicials clars, el GO pretén aconseguir els resultats següents de cara a finals de 2026:
- Optimitzar la multiplicació d'oliveres autòctones gallecs mitjançant estaquillatge clàssic i micropropagació in vitro per satisfer la creixent demanda de plantes.
- Avaluar ladaptació al camp de les plantes produïdes per ambdues metodologies de multiplicació.
- Aprofitar i registrar varietats autòctones d'olivera gallec com a recursos agraris únics i potencialment valuosos per al sector agroalimentari.
- Recuperar explotacions agràries abandonades a Galícia, aprofitant la seva idoneïtat per al cultiu de l'olivera.
- Utilitzar el cultiu de l'olivera per conservar la biodiversitat i com a eina productiva.
- Revitalitzar l'oliverar gallec, produint olis de qualitat i recuperant-ne la importància històrica a la regió.
A més, es pretén transferir els resultats a oliverers i viveristes perquè col·laborin en la recuperació de varietats tradicionals i comparteixin el coneixement al llarg de la cadena de valor.
Socis i finançament
El Grup Operatiu Oliveiras de Galícia és un consorci liderat per la Fundació Juana de Vega i conformat per la Missió Biològica de Galícia (CSIC) , l' Axència Galega da Qualitats Alimentària ( AGACAL ) de la Conselleria de Medi Rural, Ouro de Quiroga i Olivar de la Concordia , amb la col·laboració externa del laboratori Cultigar .
El projecte compta amb pressupost de 179.652,68 euros, finançats íntegrament per la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) en el marc del Pla Estratègic de la PAC ( PEPAC ) 2023-2027.