El Grup Operatiu Nirdrinks treballa per crear un segell asturià de fabricació de bótes


Grupo Operativo Nirdrinks

14 de octubre de 2024
Innovación

El Grup Operatiu pretén que les companyies asturianes disposin el 2025 d'una eina de classificació i/o caracterització de la fusta de roure per crear un “segell de fabricació en bóta asturiana”.


  • El projecte pretén classificar la fusta de roure asturià per al seu ús nou en bótes per a diferents vins
  • L'èxit dels estudis pot portar a la creació d'un “segell de fabricació en bóta asturiana” que afavoreixi la qualitat i la competitivitat de la fusta i dels vins que la utilitzin

El principal repte per a les empreses que elaboren productes envellits en bótes és aconseguir l'homogeneïtat i la reproductibilitat del producte, a més de seleccionar bótes adequades per revelar-ne el potencial. Tradicionalment, l'experiència i el mètode de prova error han estat claus en aquest procés.

Toneries com les franceses Seguin Moreu i Vicard han desenvolupat sistemes basats en anàlisis químiques i tecnologies per millorar la precisió i uniformitat en la selecció de fustes. Aquest enfocament permet la creació de bótes personalitzades amb un perfil organolèptic precís, oferint una major consistència i qualitat en els productes.

En aquest context neix el Grup Operatiu Nirdrinks , que el 2023 comença les seves actuacions al Principat d'Astúries amb l' objectiu principal de desenvolupar i validar un prototip propi de classificació i caracterització on-site de fusta de roure asturià per a bótes noves i envinades basat en tecnologia NIRs ( Espectroscòpia de reflectància de l'infraroig proper , de l'anglès Near Infrared Reflectance Spectroscopy).

D'aquesta manera, el Grup Operatiu pretén que les companyies asturianes disposin el 2025 d'una eina de classificació i/o caracterització de la fusta de roure per crear un “segell de fabricació en bóta asturiana” .

La tecnologia NIR és útil perquè permet obtenir bótes de gran precisió, homogènies i reproduïbles, productes que compleixen amb les exigències de varietat i característiques pròpies per contenir múltiples possibilitats de vins.

Expectatives

L'objectiu general es complirà mitjançant una sèrie d'objectius parcials:

  • Disseny, fabricació i posada en servei d'un prototip portàtil .
  • Ampliació i adaptació de models NIRs de predicció de contingut fenòlic al prototip en fusta nova .
  • Desenvolupament de models de predicció NIRs de contingut fenòlic en fusta de roure envinada i adaptació del prototip a aquestes mides.
  • Validació del prototip mitjançant la seva aplicació a l'elaboració de diferents begudes per empreses del sector de la regió.

En conclusió, es tracta que empreses de begudes d'Astúries amb experiència en l'elaboració de productes puguin tastar diferents prototips per validar els estudis de fusta i les caracteritzacions químiques. Tot plegat per, al final, poder portar a la pràctica aquest mètode de produir bótes i que les empreses es beneficiïn de l'avantatge de comptar amb un segell de fabricació de bótes pròpia.

Els resultats esperats es basen que les empreses que utilitzin aquestes bótes puguin:

  1. Desenvolupar nous productes , per assolir la diversificació
  2. Arribar a mercats nous .
  3. Augmentar la productivitat .
  4. Millorar la competitivitat i el màrqueting .

Per a les companyies exportadores de fusta, us ofereix crear un producte diferenciat que compleixi estàndards més alts de qualitat. Aquests professionals de la boteria formen part d´un ecosistema empresarial que necessita estar a l´avantguarda de la innovació i adaptar-se a les necessitats enològiques.

Així mateix, l'èxit del projecte podria crear nous llocs de treball i tipus d'activitat, ja que, si es potencia l'ús de roure asturià per a la boteria, això repercutirà positivament en la producció d'aquest tipus de fusta, millorant-ne la gestió i la rendibilitat. En conclusió, s'està apostant per una fusta les propietats de la qual han demostrat un potencial més gran en l'ús per a vi enfront de les fustes usades tradicionalment en la producció de bótes.

Socis i finançament

El Grup Operatiu Nirdrinks, coordinat pel Centre Tecnològic Forestal i de la Fusta ( CETEMAS ), està conformat per empreses elaboradores de beguda com el Restaurant Blanc o Poligàmia Etílica. A més, col·laboren els productors de sidra Llagar Panizales .

El projecte té un pressupost total de 167.663,13 euros finançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola del Desenvolupament Rural ( FEADER ); pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i per la Conselleria de Medi Rural i Política Agrària del Principat d'Astúries .