El Grup Operatiu Biosuero treballa per l'aprofitament del sèrum de formatgeries com a biofertilitzants


GO Biosuero

31 de juliol de 2023
Innovación

El projecte pretén contribuir a la millora dels sòls per mitjà de la biofertilització i la bioestimulació amb derivats de sòl de llet ia la generació d'un procés d'economia circular valorant aquests sèrums.


  • El projecte permetrà a les petites productores de formatge eliminar els seus residus i als agricultors aconseguir productes biològics per fertilitzar i lluitar contra les plagues
  • L'efectivitat dels sèrums de formatgeries com a biofertilitzants o bioestimulants podria facilitar un procés d'economia circular

Hi ha projectes innovadors que aconsegueixen obtenir usos alternatius per a insums, sobrants o residus, fins i tot altres que permeten generar usos ecològics per a productes que en principi no havien de ser-ho. Tot i això, el veritable repte està en l' economia circular : aconseguir que tot el cicle de vida d'una matèria sigui útil, reutilitzable i, fins i tot, generi un valor afegit.

Un d'aquests reptes és el tractament del sèrum sobrant en la generació dels formatges . Aquest tipus de líquid no sempre té una sortida clara cap a usos alternatius, però el Grup Operatiu Biosuero ( GO Biosuero ) va néixer a finals de 2022 per revaloritzar aquest residu amb compostos químics prometedors per als usos agronòmics.

La coordinadora del projecte, Margarita Jiménez Gómez, del Grup de Desenvolupament Rural Valle del Guadalhorce (Màlaga) , explica a la Xarxa PAC que el problema sorgeix amb les petites formatgeries, que no es poden permetre el tractament o el transport dels residus de sèrum amb la mateixa facilitat que les companyies més grans.

Economia circular a la Vall del Guadalhorce (Màlaga)

La situació de les formatgeries petites de la zona, amb dificultats per a la gestió del residu, juntament amb uns agricultors i consumidors amb un interès creixent per la producció biològica orgànica, van generar un brou de cultiu propici perquè naixés la idea.

El GO Biosuero té, així, els objectius següents:

  • Contribuir a la millora dels sòls a través de la biofertilització/bioestimulació amb derivats de sèrum de llet.
  • Generació d'un procés d' economia circular per valoritzar els sèrums de llet per mitjà de la seva transformació en biofertilitzants i/o bioestimulants per millorar els cultius i els sòls

Si s'obtenen els resultats esperats, segons Jiménez Gómez, l'aplicabilitat del projecte a cultius i formatgeries de diferents zones serà totalment possible, i és que aquest és un terreny inexplorat però molt prometedor.

“Això és al cim de la innovació” , assegura, “si veiem que el sèrum efectivament ajuda al control de plagues ia la fertilització, podria tenir un potencial important de desenvolupament”.

Jiménez afegeix a més que, a països com "Espanya i França hi ha un terreny de petita formatgeria important. A Andalusia som pioners en producció ecològica", i els dos factors de petites formatgeries i activitat agrària d'insums que s'interessin per productes biològics obren la via a posar en pràctica els resultats d'aquest grup operatiu.

Fase del projecte

El GO Biosuero es troba en un estat inicial, però amb resultats a la mà, i és que ja s'ha passat del laboratori als actuals assaigs de camp . S'ha aplicat biosèrum fermentat elaborat per la Universitat de Sevilla , que és la que té el prototip de l'eina que s'usarà per a la prefermentació del sèrum de formatgeria. Així, el sèrum s'està aplicant actualment en oliverar, ametller, cítrics, cultius llenyosos, enciam i ceba , i es provarà aviat en carbassa i tomàquet. Així, Jiménez Gómez calcula un avenç aproximat d'un 30% d'un projecte amb dos anys de durada (fins a finals del 2024/principis del 2025).

Membres i finançament

El GO Biosuero està coordinat per l'esmentada GDR Valle del Guadalhorce , i està conformat pel Campus d'Excel·lència Internacional Agroalimentari ceiA3 , Sèneca Green Catalyst , la Universitat de Sevilla i la Cooperativa Guadalhorce Ecológico .

El pressupost final és de 281.639,80 euros subvencionats en un 10% per la Junta d'Andalusia i en un 90% per la Unió Europea a través del fons Europea Agrari de Desenvolupament Rural ( FEADER ).