El projecte “Naturalesa Pastorejada” posa en valor la importància del pasturatge davant del repte demogràfic i l'adaptació al canvi climàtic



02 de novembre de 2023
Dinamización rural

El projecte treballa en espais protegits per desenvolupar models de pasturatge en explotacions de ramaderia extensiva i espais naturals protegits distribuïts a cinc comunitats autònomes.


  • La iniciativa treballa a 9 àrees protegides d'Espanya per destacar la importància del pasturatge i de la ramaderia extensiva com a instruments de conservació del territori i de fixació de la població

En un escenari actual de reptes sociodemogràfics i climàtics canviants neixen iniciatives que pretenen ensenyar el valor de pràctiques tradicionals regeneratives com a esperons davant d'aquests desafiaments. És el cas de “Naturalesa pasturejada” , un projecte que exalça el valor del pasturatge com una activitat econòmica necessària en l'actual context del repte demogràfic per a la conservació de la natura, la recuperació econòmica de les àrees despoblades i la lluita contra el canvi climàtic.

Per això, actualment treballa en espais protegits , és a dir, àrees que, pels seus valors naturals específics, es regeixen amb un règim jurídic especial per a la seva protecció. En concret, el projecte està implantat en 9 espais naturals protegits, on es millora l'estat de conservació de set hàbitats i nou espècies d'aus. I, en tots ells, el pasturatge és el motor econòmic de tota activitat.

Així, al recer d'aquesta activitat, es desenvolupen:

  • Plans de diferenciació, comercialització i transformació de productes derivats del pasturatge.
  • Disseny de productes turístics.
  • El foment de llavors de pastures pasturejades (“Alpacas per a sembra”) com a nou producte del pasturatge.
  • Desenvolupar aliances amb altres iniciatives per a la comercialització dels productes derivats.
  • Millores legislatives per visibilitzar les dones pastores a la pastura.

Territoris pasturatges

Espanya és el país de la Unió Europea amb més superfície de sistemes agraris i ramaders d'alt valor mediambiental. És més, Espanya és el tercer país del món amb més sistemes reconeguts amb el certificat de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) –els SIPAM (Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial) –, tan sols darrere de la Xina i el Japó. Això implica que gran part del nostre patrimoni natural depèn de l‟existència d‟activitats agrícoles i ramaderes de baixa intensitat.

Tot i això, hi ha un milió d'hectàrees de pastures d'alt valor natural que es troben amenaçades per l'escassa presència de pasturatge.

És per això que “Naturalesa pasturejada” desenvolupa actualment els models de pasturatge de 15 explotacions de ramaderia extensiva, 4.000 hectàrees i 9 espais naturals protegits (amb 200 caps de boví i 9.000 caps d'oví).

Aquestes explotacions ramaderes estan distribuïdes en 5 comunitats autònomes diferents: Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Foral de Navarra, Comunitat Valenciana i Extremadura.

Per conèixer en concret quins projectes de pasturatge es desenvolupen segons cada territori, podeu consultar-los aquí .

Pastoreig i pastors

Al pasturatge, és decisiu que el bestiar estigui ben gestionat i que els animals es moguin junts, de manera que pastin una superfície durant un breu període de temps, per després no tornar a aquest mateix lloc fins haver garantit el descans necessari de la pastura.

Per això, és vital la figura del pastor o la pastora perquè es faci el pasturatge en “efecte ramat”, és a dir, que es moguin junts i en períodes concrets.

Els beneficis del pasturatge podrien enumerar-se en diversos punts:

  • Cura del sòl
  • Producció d' aliments de qualitat
  • Generació d' activitats econòmiques locals al voltant del bestiar (com a indústries artesanes del formatge o embotit).
  • Patrimoni cultural.
  • Dinamització del medi rural gràcies a la innovació al sector ramader.

“Naturalesa pastorejada” és un projecte de la Fundació Global Nature , juntament amb altres socis que es poden consultar aquí .