El Grup Operatiu “Superfood Biotech” investiga la millora nutricional dels “superaliments”



06 de maig de 2024
Innovación

El projecte pretén millorar el contingut de nutrients en productes hortofructícoles i generar aliments biosaludables a través de mètodes agronòmics. Així, treballa per crear una nova categoria de superaliments amb més contingut de micronutrients biosaludables.


  • El Grup Operatiu “Superfood Biotech” pretén millorar la qualitat nutricional dels aliments i adaptar-se a les demandes dels consumidors
  • El projecte realitza assaigs a finques per trobar noves tècniques que aconsegueixin una millora nutricional de manera eficient i amb un menor impacte mediambiental

¿ Què tenen en comú l'oli d'oliva verge extra, la mel, la cúrcuma, l'alvocat o les llavors de chía?

Els “superaliments” són un tipus d'aliment que, segons els defensors del terme, tenen especials beneficis per a la salut de les persones.

El Grup Operatiu Superfood Biotech va néixer al juliol de 2023 per crear solucions i oportunitats a partir d'aquests superaliments .

Així, els objectius principals del projecte són:

  1. Optimitzar els mètodes de producció per elevar la qualitat funcional de productes hortofructícoles i els seus derivats.
  2. Desenvolupar aliments enriquits amb minerals mitjançant tecnologies biotecnològiques i pràctiques innovadores de fertilització, enfocades a l'etapa postcollita de fruites i verdures, integrant minerals superficials quelats.
  3. Elevar el valor nutricional dels cultius hortofructícoles per potenciar-ne el rendiment i la qualitat nutricional.
  4. Combatre les afeccions i pèrdues de producció derivades de la deficiència mineral i nutricional a les terres de cultiu, agreujades pel canvi climàtic.
  5. Contribuir a la mitigació dels efectes del canvi climàtic mitjançant intervencions als sòls per millorar la qualitat agronòmica dels cultius i augmentar l'absorció i la fixació de CO 2 i gasos d'efecte hivernacle.
  6. Desenvolupar productes innovadors enfortits amb nutrients , especialment minerals, per satisfer les noves demandes del consumidor i promoure estils de vida més saludables, mitjançant la transformació dels sistemes de producció primària i la indústria alimentària.

Tot això seria aplicable, segons les seves intencions, a fruits comestibles, escorces d'agres i melons.

Accions

Per complir els objectius proposats, el Grup Operatiu està prenent acció a través d'una sèrie d'actuacions:

  • Protocol de camp : el projecte desenvolupa un reglament específic per obtenir fruites i verdures amb característiques nutricionals especialment riques.
  • Un millor sector agrícola i forestal: el foment de l'eficiència, la producció i l'ecologia a través de la reducció de les emissions i el respecte més gran al clima.
  • Mineralització: augmentar la mineralització, promoure la simbiosi microbioma terra-planta i enriquir els sòls amb més matèria orgànica.
  • Cultius de regadiu: estendre els beneficis dels productes nous als cultius de regadiu, principalment.

D'aquesta manera, el Grup Operatiu Superfood Biotech treballa per crear una nova categoria de superaliments que aconsegueixi augmentar el contingut en micronutrients biosaludables i realitzar proves experimentals amb cítrics, hortalisses i fruits comestibles, per fer demostracions tècnico-econòmiques de les solucions que el mateix grup presenta.

A més, l'aspecte de respecte mediambiental s'intenta aconseguir a través de dues vies:

  1. Demostrar que els productes hortofructícoles bioenriquits amb microorganismes i microalgues són capaços de consumir menys aigua i electricitat .
  2. Establir la reducció real d'emissions de CO 2 en la producció de biofertilitzants .

Part d'aquests productes transformats, com sucs i preparats alimentaris, així com els subproductes i residus derivats, seran caracteritzats com a “productes altament bioenriquits SUPERFOOD BIOTECH”.

Finalment, l'impacte biològic, econòmic, laboral, sostenible i d'emprenedoria és molt prometedor per a un projecte a aquest nivell d'innovació.

Resultats concrets

De moment, el projecte ja s'ha posat en marxa a les finques de Huétor-Tajar (Granada) i Sinyent (Polinyà de Xúquer, València), on ha realitzat assaigs en diverses espècies vegetals. Amb això, han trobat que incorporant microalgues als tractaments de biofortificació és possible potenciar el creixement de les plantes, combatre l'estrès arrels.

Aquest és només un exemple dels assaigs que realitzaran per, finalment, aconseguir productes (“superaliments”) com el de l'estiu passat a la finca granadina, on el pes de les síndries va augmentar gràcies a la seva fortifització amb iode.

Socis i finançament

El Grup Operatiu supraautonòmic Superfood Biotech està conformat per l' Associació Agrària Joves Agricultors ( ASAJA ) , l' Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC ( IATA ) , l'Associació Nacional per a la Transferència tecnològica a l'Agricultura i la ramaderia (ASETAGA ) , AMC Natural .

El projecte compta amb una inversió total de 591.232,64 euros finançats al 100% per la Unió Europea amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ), gestionats per la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària ( DGDRIFA ) del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació delGovern .