L'Instrument Financer de Gestió Centralitzada per al desenvolupament rural pren força a la nova PAC 2021-2027


Gestión financiera

01 de juny de 2020
Dinamización rural

01/06/2020. L'Instrument Financer de Gestió Centralitzada impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació és un mecanisme de suport financer, complementari a les subvencions, que té per objectiu promoure un accés més fàcil al crèdit a joves, pagesos, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries, etc. L'IFGC permet donar suport a inversions viables lligades al medi rural en millors condicions de finançament.


  • L'IFGC impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació es reforça amb vista als ajuts FEADER.
  • L'IFGC està oferint actualment flexibilitat als pagesos durant la pandèmia de la COVID-19.
  • La RRN cofinança l'aplicació informàtica que dóna suport als agents que gestionen els ajuts.

La seva creació es recull al Marc Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea el 2015, que preveu la creació d'un instrument financer obert a la participació de totes aquelles comunitats autònomes que ho vulguin per tal d'agrupar les contribucions dels PDR adherits sota una mateixa estructura de gestió i intermediació amb les entitats financeres.

L' IFGC és un instrument financer de garantia amb una estructura de garantia de cartera amb límit màxim, que proporciona una cobertura dels riscos del crèdit del 80% per cada préstec i amb un límit del 20% de la cartera. Així, doncs, l'IFGC garantiria el 80% del risc préstec a préstec fins a assolir la taxa del límit màxim de la garantia (20%), a partir de la qual l'intermediari financer (banc) assumiria la totalitat del risc.

Una de les característiques dels instruments financers n'és el caràcter reemborsable , ja que, al contrari que en les subvencions, es tracta d'ajudes que es van reemborsant de nou a l'instrument financer que les va proporcionar prèviament.

Novetats PAC 21-27

Els instruments financers cobraran més protagonisme de cara a la nova PAC segons es recull a l'esborrany del nou reglament, el qual proposa un important increment en la seva utilització. Les seves novetats són les següents:

  • Volatilitat de preus: actuació dels Instruments Financers per fer front a la caiguda de preus agraris ocasionades per situacions de mercat, climàtiques, sanitàries, etc. D'aquesta manera, els instruments financers, a més de continuar amb la seva vocació de suport a inversions viables, proporcionaran liquiditat , fonamentalment en situacions adverses. Com?: facilitant préstecs per a capital circulant.
  • Joves : en el proper període s'incideix amb més fermesa en què els instruments financers han de tenir com a destinataris preferents els joves agricultors. Pel que fa a això, s'elimina el límit del 10% a aplicar a la compra de terres del total de la inversió subvencionable, per a aquells joves agricultors que utilitzin instruments financers.
  • Actualització de l'avaluació ex-ante: els instruments financers han d'estar sempre fonamentats en una avaluació ex ante. L'esborrany de la nova reglamentació comunitària permet fer ús d'avaluacions anteriors, actualitzant-les si cal, per no haver-les de fer des de zero.

De totes aquestes mesures es desprèn que els Instruments Financers s'alternaran, juntament amb les subvencions, com el nou suport indispensable al desenvolupament rural .

Aplicació informàtica

Els actors implicats de manera conjunta en la gestió de l'Instrument Financer de Gestió Centralitzada són el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ; les comunitats autònomes –que financen els IIFF per lliure adhesió i decidint amb quines mesures i amb quines actuacions ho fan– juntament amb les entitats bancàries (14 actualment) i SAECA (Societat Anònima Estatal de Caució Agrària).

Els intercanvis d'informació, necessaris per a una gestió i seguiment adequats, entre tots els actors es realitzen a través d'una aplicació informàtica desenvolupada pel MAPA, la qual s'inclou entre les actuacions de la Xarxa Rural Nacional cofinançades pel FEADER.

Aquesta aplicació sactualitza periòdicament amb els canvis de normatives comunitàries.

L'IFGC davant de la COVID-19

L'Instrument Financer de Gestió Centralitzada de Castella i Lleó ha inclòs la possibilitat brindada per la Comissió, com a resposta a la situació creada pel COVID-19, de concedir préstecs destinats exclusivament a capital circulant a fi de proporcionar liquiditat als titulars d'explotacions i indústries agroalimentàries i forestals. Per accedir a aquests crèdits no cal cap justificació prèvia ni posterior a l'obtenció del préstec per part dels titulars.