La Unió Europea vertebra totes les seves polítiques al voltant del “Pacte Verd Europeu”


Pacto verde

22 de octubre de 2020
Cambio climático y gestión de recursos naturales

22/10/2020. La nova Política Agrària Comuna (PAC), acabada d'aprovar el 21 d'octubre del 2020 pel Consell de Ministres de la Unió Europea, i que es començarà a aplicar a Espanya el 2023 amb un pressupost de 7.724 milions, ja apunta cap a on camina la nova política de la Unió Europea.


  • La PAC recent aprovada incorpora la nova arquitectura verda a través dels ecoesquemes
  • Durant tota aquesta setmana se celebra la “Setmana Verda de la UE” que situa la bioeconomia al centre de la recuperació econòmica postpandèmia

La nova PAC és la més mediambiental de les darreres reformes i està adequada als temps i demandes de la ciutadania, ja que destinarà el 40 % del seu pressupost a objectius climàtics i mediambientals, alhora que assegura la rendibilitat de les explotacions dels agricultors i ramaders.

La nova PAC inclou els anomenats ecoesquemes , ajudes complementàries per complir pràctiques beneficioses per al medi ambient. El 20% dels ajuts directes es destinaran als ecoesquemes, que s'aplicaran el 2023, amb l'entrada en vigor de la nova PAC. Hi haurà la flexibilitat necessària perquè els Estats membres dissenyin els seus propis ecoesquemes en funció de les necessitats. L'objectiu és avançar en la transformació mediambiental agrària per assolir els objectius climàtics proposats.

“Pacte Verd Europeu” o “Green Deal”

El Pacte Verd Europeu és el full de ruta elaborat per la Unió Europea (UE) per dotar-lo d'una economia sostenible . Això suposa un ús eficient dels recursos i complir amb 2 premisses:

  • Deixar de produir emissions netes de gasos d'efecte hivernacle el 2050
  • Un creixement econòmic dissociat de lús de recursos

El Pacte Verd Europeu estableix un pla dacció que descriu les inversions necessàries i les eines de finançament disponibles. I, per no quedar-se en paper mullat, aquest pla s'ha armat d'una llei europea del clima que converteix aquest compromís polític en una obligació legal.

Les premisses del Pacte Verd Europeu apunten a:

  • Invertir en tecnologies respectuoses amb el medi ambient
  • Donar suport a la indústria perquè innovi
  • Desplegar sistemes de transport públic i privat més nets i més barats
  • Descarbonitzar el sector de l'energia
  • Garantir edificis eficients energèticament
  • Col·laboracions internacionals per millorar les normes mediambientals mundials

El Pacte Verd inclou suport financer i assistència tècnica per ajudar les persones, les empreses i les regions més afectades per la transició cap a l'economia verda: el Mecanisme per a una Transició Justa . Aquest fons ajudarà a mobilitzar almenys 100.000 milions d'euros durant el període 2021-2027 a les regions més afectades.

Fites
Els esdeveniments relacionats amb el Pacte Verd Europeu, i per ordre cronològic des de l'actualitat cap enrere, són els següents:

Setmana Verda de la UE

Durant la present setmana, del 19 al 22 d'octubre, s'està celebrant la Setmana Verda de la UE , la qual posa el focus a la natura com a aliat per a la recuperació econòmica postpandèmia.

Són més de 30 debats virtuals sobre com protegir i restaurar la natura per estimular la recuperació econòmica i social i crear llocs de treball, ajudant-nos a construir una societat més saludable i resilient.

La Setmana Verda de la UE és una fita prèvia a la Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat , planificada per al 2021.