
12 de maig de 2020
12.05.2020. Com estan canviant les relacions entre les àrees rurals, periurbanes i urbanes en aquest moment? Les professores Bettina Bock i Jessica Duncan, de la Universitat de Wagenening (Països Baixos), són les autores d'un bloc que explora com la COVID-19 afecta les relacions entre el medi rural i urbà a partir de la crisi sanitària i socioeconòmica actual.
- ROBUST - un projecte H2020 de la Unió Europea - ha llançat un bloc sobre les relacions rural-urbanes en temps de la COVID-19
![]() |
La investigació de Bock i Duncan sosté que, amb l'actual model urbanístic i econòmic, les regions rurals i urbanes es van separar, cosa que va conduir a una manca de reconeixement mútua, de comprensió i d'afinitat recíproques, així com a una diferència en la distribució de la riquesa i els interessos. Això explica perquè alguns residents rurals recelen dels habitants de ciutat que han buscat allunyar-se de les àrees urbanes durant la pandèmia.
Diferències i desigualtats
Les autores de l'estudi posen de manifest que la pandèmia de la COVID-19 ha sacsejat els fonaments de les nostres societats, revelant les possibilitats que hi ha per contraure la malaltia, així com per rebre tractament mèdic, segons que es resideixi en una àrea urbana o rural. Tot i que a la ciutat sembla més ràpida la propagació del virus i per tant és més ràpid el contagi, resulta també molt més fàcil ser atès pels serveis públics sanitaris.
Aquesta pandèmia, però, també reflecteix les diferències socials que es deriven del tancament de l'activitat industrial i econòmica, en termes de seguretat d'ingressos econòmics, d'accés a l'educació, a l'habitatge i als aliments. En aquest cas les conseqüències perjudiquen majoritàriament els residents de les àrees urbanes, el subministrament d'aliments de les quals depèn de les àrees rurals, i necessiten mesures de protecció públiques per mantenir l'ocupació i l'habitatge.
Un canvi de percepció
La pandèmia ha fet percebre que les àrees rurals ofereixen un refugi segur contra el virus, atesa la menor densitat de població. Això ha motivat alguns urbanites a buscar recer al camp. Tot i això, en realitat, les zones rurals són extremadament vulnerables a les crisis de salut pública de qualsevol tipus, ja que les seves poblacions estan més envellides i els seus serveis de salut són més fràgils i, sovint, no poden atendre suficientment la població local.
Temps de solidaritat
Els temps actuals exigeixen solidaritat per contribuir a la seguretat dels altres. Hi ha moltes proves d'aquesta solidaritat, que també afecta les fronteres rurals i urbanes. Això es reflecteix en les moltes iniciatives preses per donar suport als agricultors locals, ja sigui comprant producte local, o oferint-li ajuda per collir al camp. De fet, les àrees rurals, que durant molt de temps han experimentat l'emigració a mesura que les persones marxaven a la ciutat a la recerca de feina i educació, ara estan experimentant una escassetat crítica de persones que siguin capaces de treballar a l'agricultura i collir aliments. Cosa que repercutirà a les àrees urbanes eventualment.
L'estudi conclou que, per a les bones relacions rural-urbanes, el reconeixement, la comprensió i el respecte són crucials, igual que la consciència de la interdependència . Allò rural i urbà es necessiten ara i en el futur. Alhora, les autores insten els governs a promoure una millor cooperació i solidaritat entre les zones rurals i urbanes.
Projecte ROBUST
El projecte ROBUST és un projecte finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea i està centrat en el tema de les interaccions rural-urbanes a Europa.
Com a projecte de recerca que és, involucra 24 socis de 11 països. Està coordinat per la Universitat de Wageningen als Països Baixos. ROBUST va començar el juny del 2017 i té una durada de 48 mesos fins al 2021.
Els objectius generals de ROBUST són:
A) Avançar en la comprensió de les interaccions i dependències entre les àrees rurals, periurbanes i urbanes.
B) Identificar i promoure polítiques, models de govern i pràctiques que fomentin mecanismes de governança i sinèrgies entre les zones rurals, periurbanes i urbanes.
C) Contribuir al creixement intel·ligent, sostenible i integrador d'Europa, maximitzant la creació de llocs de treball rurals.
Per assolir aquests objectius, ROBUST treballa amb 11 socis (“Living Labs”) i cinc “comunitats de pràctica”.