
17 de juny de 2020
17/06/2020 - La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències amb la indústria agroalimentària, en què han participat 90 persones de perfil heterogeni (empreses, tècnics, administracions, centres de recerca, organitzacions agràries, grups de desenvolupament rural, etc.) provinents de tot el territori nacional i que han compartit informació sobre els seus grups.
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) convoca Grups Operatius i Projectes d'Innovació del sector agroalimentari per a un intercanvi de coneixements.
- Aquesta trobada virtual ha permès saber què s'està fent al sector de l'alimentació, en projectes de la indústria agrícola i ramadera.
Què és la innovació?
La RRN entén que la solució a la problemàtica que pugui presentar el desenvolupament actual en el medi rural ha de venir de pràctiques sostenibles avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això es treballa amb diferents agents rurals organitzats al voltant de les figures dels grups operatius i projectes d'innovació.
Els grups operatius (GO) són agrupacions d'organització i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre des de l'enfocament de la innovació i que executen un projecte per posar en pràctica solucions obtingudes. La seva tasca ve subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) s'ha explicat on s'emmarquen aquests ajuts que potencien la innovació, les seves convocatòries i la despesa pública destinades a elles dins de la política de desenvolupament rural del 2014-2020.
Sales de treball temàtiques
La transferència de coneixements en aquesta trobada s'ha articulat en tres sales virtuals de treball, on han convergit nou grups operatius i projectes innovadors (incloent-hi H2020) d'àmbit regional, nacional i europeu. S'ha agrupat en sales temàtiques les persones participants per intercanviar idees, avenços en els treballs desenvolupats, debatre'n els resultats, les oportunitats que es presenten i els reptes.
Sala 1: Pràctiques de cultiu i processament
Participants : FieldFood , Grup Operatiu detecció i eradicació d'ametlla amarga. Projecte de millora per a la competitivitat del sector almener nacional i INNOPACANO. .
Treballs i conclusions : els membres en aquesta sala han conclòs que és important triar un bon consorci de caràcter multidisciplinari per desenvolupar el projecte amb garantia d'èxit. Encara hi ha sectors productius que necessiten aportació de solucions per impulsar la seva professionalització i ser competitius davant d'altres països, i per això és clau l'ús de noves tecnologies i el desenvolupament d'estudis agronòmics
Sala 2: Millora de la carn
Participants : Nous sistemes de maneig i implementació d'un sistema de classificació del canal de porc celtic , FinalMeat i Creació d'una plataforma de gestió integral de dades del sector porcí .
Treballs i conclusions : en el cas d'aquesta temàtica, els investigadors coincideixen que les races autòctones milloren la sostenibilitat dels territoris i generen productes de qualitat diferenciada, permetent així diversificar l'economia agropecuària i fixar població al territori. A més, afirmen que l'obtenció d'informació a través del Big data contribueix a avançar cap a una traçabilitat en el procés productiu i garantir el benestar dels animals.
Sala 3: Conservació d'aliments
Participants : FRILAMB, MATSOS i Foment del cultiu de mongetes de Catalunya mitjançant conserves innovadores per a la DOP Mongeta del Ganxet.
Treballs i conclusions : els integrants d'aquesta sala han conclòs que la innovació i la recerca en tècniques de conservació d'aliments és essencial per mantenir la qualitat organolèptica dels aliments i permetre que durin més. A més, incideixen que cal desenvolupar solucions per obtenir materials i tecnologies que contribueixin a la conservació dels aliments en perfecte estat amb sistemes d'envasament reciclables i sostenibles, sota l'enfocament de l' economia circular .
Aquesta trobada sobre millora en la indústria agroalimentària s'emmarca en un cicle de reunions sobre grups operatius i projectes innovadors que des de la RRN s'està impulsant per divulgar innovacions desenvolupades al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional.