
07 de març de 2025
La Comissió Europea proposa modificacions per reforçar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament agroalimentària
- La Comissió Europea proposa modificacions per reforçar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament agroalimentària
- El Pla inclou un programa cooperatiu entre els estats membres per a l'aplicació transfronterera de la normativa contra les pràctiques comercials deslleials
La Comissió Europea (CE) va presentar el passat 10 de desembre de 2024 una sèrie de propostes específiques dins del marc legal actual del “Reglament sobre l'Organització Comú de Mercats” (OCM) dirigides a reforçar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament agroalimentari:
- Contractes més justos : obligació de generar contractes escrits entre agricultors i compradors, amb millors condicions per reflectir l'evolució del mercat.
- Establir mecanismes de mediació entre els actors de la cadena agroalimentària.
- Enfortiment de les organitzacions de productors : més poder de negociació, suport financer i simplificació dels processos de reconeixement legal.
- Suport en crisi : promoure ajudes de la Unió Europea (UE) a organitzacions de productors que adoptin mesures de gestió de crisi.
- Regular els termes clau : conceptes com a “just”, “equitatiu” o “cadenes de subministrament curtes” en la comercialització de productes agrícoles.
- Acords de sostenibilitat : permetre iniciatives d'impacte social com el suport al relleu generacional, als petits agricultors ia la millora de condicions laborals.
Totes les modificacions legislatives que proposa la CE han de ser debatudes al Parlament Europeu i al Consell Europeu per a la seva possible adopció posterior.
Aplicació transfronterera contra les pràctiques deslleials
Tenint en compte que al voltant del 20% dels productes agroalimentaris que consumeix un Estat membre de la UE procedeix d'un altre Estat membre, cal facilitar la feina cooperativa entre les autoritats nacionals encarregades de fer complir la llei a cada país. Per això, a més de totes les propostes ja esmentades, la CE afegeix noves normes que reforcen l' aplicació transfronterera contra les pràctiques comercials deslleials a la cadena de subministrament agrícola, els punts clau de les quals són:
- Introducció d'un marc legislatiu transnacional a l'aplicació d'aquestes normes.
- Creació d' un mecanisme d' assistència mútua que permeti a les autoritats nacionals intercanviar informació i sol·licitar mesures d'execució a altres autoritats en nom seu.
- Realitzar investigacions transfrontereres quan hi hagi sospites raonables de pràctiques comercials deslleials entre Estats membres mitjançant una acció coordinada.
- Millorar la defensa dels agricultors i petits i mitjans proveïdors de la UE.
La CE també ha adoptat una modificació del Reglament “de minimis” per al sector agrícola en què facilita als Estats membres proporcionar ajudes estatals als petits empresaris i agricultors sense necessitat de ser notificades a aquesta, generant un sistema més simple, ràpid i directe.
Antecedents
La Comissió ha implementat diverses mesures en els darrers anys per enfortir la posició dels agricultors a la cadena de subministrament agroalimentari i combatre les pràctiques comercials deslleials. Les fites més rellevants han estat les següents:
- Any 2019
S'adopta la “Directiva sobre pràctiques comercials deslleials” (PCD) que prohibeix 16 pràctiques que poden tenir efectes nocius per als agents més vulnerables de la cadena, en particular els agricultors i els agricultores i els proveïdors més petits. I és que, millorar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament d'aliments, donar suport als seus ingressos i garantir una remuneració justa, són tres dels objectius més importants de la Política Agrària Comuna (PAC) .
- Anys 2021-2022
Els Estats membres de la UE tenien fins al maig del 2021 per traslladar la directiva esmentada anteriorment a les seves legislacions. Aquesta tasca es va completar el desembre del 2022.
- Any 2023
Es van dur a terme 1.500 investigacions sobre pràctiques comercials deslleials per tot el territori europeu, el 17% de les quals va resultar en sancions.
- Any 2024
Al febrer , la CE va elaborar un document on es proposaven mesures de simplificació de la PAC per la càrrega administrativa que recau sobre els agricultors.
També es van elaborar dues enquestes : una adreçada al sector agrícola per conèixer les seves preocupacions sobre la gestió burocràtica; i una altra adreçada tant a agricultors com a proveïdors per compartir les experiències amb pràctiques comercials deslleials.
A l' abril , la CE va publicar un informe sobre l'aplicació de la PCD a la cadena de subministrament d'aliments que recollia 3 punts principals: pràctiques deslleials identificades a nivell comunitari, àrees de millora del reglament segons l'enquesta realitzada al sector i noves normes a presentar per la Comissió.
A més a més, es va crear l' Observatori de la Cadena Agroalimentària de la UE (AFCO) per millorar la transparència del sector.
Al llarg del 2024 s'ha continuat revisant l'impacte d'aquesta normativa al sector mitjançant qüestionaris als pagesos i proveïdors. Totes aquestes accions reflecteixen el compromís de la UE amb un sistema agroalimentari més just, equitatiu i sostenible per als productors.