
09 de octubre de 2020
09/10/2020. Entre el 14 d'octubre i el 5 de novembre es farà la tercera edició del Cicle Nacional de Cinema i Dones Rurals que organitza el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i que en aquesta ocasió combina emissions digitals gratuïtes i projeccions presencials.
- Per primer cop combina projeccions presencials amb emissions digitals
- En el cicle col·laboren set filmoteques d'altres ciutats espanyoles
- Ofereix una mirada actual, allunyada de tòpics, sobre el món i la dona rural
![]() | ![]() |
En total, hi haurà 13 propostes cinematogràfiques entre llargmetratges i curts, tant de ficció com del gènere documental. Totes es podran veure en sales col·laboradores de diverses ciutats: CGAI (Centre Gallec d'Arts da Imaxe), a La Corunya; Filmoteca d'Albacete; Filmoteca d'Extremadura, a Càceres; Filmoteca de Múrcia; Cine Doré, a Madrid; Filmoteca de Cantàbria, a Santander; i Filmoteca de Saragossa.
El programa permetrà prendre contacte amb la realitat i la problemàtica contemporània del medi rural a través de la mirada allunyada dels tòpics i les convencions habituals d'un grup de nous directors i directores. Les seves històries permetran al públic obtenir una visió més veraç de la realitat de les dones en aquest context.
La directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, Isabel Bombal, inaugurarà el cicle el dia 14 d'octubre al Cine Doré amb la pel·lícula Orgullo (1955) una de les obres mestres de Manuel Mur Oti, considerada el primer western europeu.
L'endemà es podran veure diversos títols a diferents emplaçaments:
- Filmoteca de Cantàbria: Amama , d'Asier Altuna, estrenada el 2015 al Festival de Sant Sebastià.
- Filmoteca de Múrcia: La innocència (2019), de Lucía Alemany, estrenada al Festival de Sant Sebastià i nominada en diverses categories als premis Goya, Gaudí i Forqué.
- Filmoteca d'Extremadura: Dones de la mar (2015) i Dones del camp (2019), de Marta Solana.
- Filmoteca de Saragossa: Les Perseides (2019), d'Ànnia Gabarró i Alberto Dexeus, estrenada al Festival de Gijón.
El 20 d'octubre, a la Filmoteca de Galícia (CGAI), el visionat serà de l'obra O que crema (2019), d'Oliver Laxe, premiada a Cannes i guanyadora dels Goya a millor actriu revelació i millor fotografia, entre d'altres nombrosos reconeixements. Aquest film acaba de ser seleccionat com
un dels tres candidats espanyols als Premis Óscar.
Finalment, el 5 de novembre, dia en què finalitza el cicle, la Filmoteca d'Albacete projectarà Andrómedas (2019), de Clara Sanz, que va participar al Festival de Gijón.
La programació digital, gratuïta, estarà disponible des del 15 al 21 d'octubre a través del web www.cineymujeresrurales.es , amb un màxim de 1000 visionats simultanis. Es compon dels títols següents:
- Arima (2019) de Jaione Camborda, guanyadora de la secció 'Nuevas Olas' del Festival de Cinema Europeu de Sevilla.
- La lloba parda (2019, documental), de Cristina Ortega Blanco, presentada a la Seminci de Valladolid.
- Les Perseides (2019).
- Els sons de la solitud (2015), de Cristina Ortega Blanco.
- Dones de la mar (2015, documental), de Marta Solana.
- Dones del camp (2019, documental), de la mateixa realitzadora.
- Ulls negres (2019) de Marta Lallana i Ivet Castelo, premiada al Festival de Màlaga.
- Us fills dóna vide (2017, documental), d'Ana Domínguez.
Des del començament, aquest cicle, que s'emmarca en la celebració dels Premis d'Excel·lència a la Innovació per a les Dones Rurals del MAPA, és un homenatge a les dones d'aquest àmbit que, a més, contribueix a fer més visible el medi rural ia fer copartícips dels seus modes de vida als habitants de pobles i ciutats.