La segona edició del programa Terralimenta torna a vincular el territori amb l'agroalimentació a través de LEADER



06 de maig de 2024
Dinamización rural

El programa ha seleccionat 10 grups d'acció local per crear un grup de treball. Aquests grups LEADER rebran suport per detectar agents clau als seus territoris i generar un full de ruta conjunt.


  • El projecte ha conformat ara un grup de treball amb 10 grups d'acció local per executar projectes vinculats amb l'alimentació sostenible
  • El grup té l'objectiu d'animar a la cooperació directa els actors que conformen la cadena alimentària, des de productors fins a consumidors

El programa Terralimenta va convocar la seva segona edició el gener passat per tal de continuar un itinerari formatiu que ha aconseguit un gran èxit a l'hora de contribuir a crear un medi rural sostenible, on l'alimentació ocupi un lloc central a l'ecosistema del territori, tal com assegura l'organització.

Aquest programa, organitzat per la Fundació Daniel i Nina Carasso en col·laboració amb la consultora Red2Red , va veure la llum el 2021 per realitzar accions relacionades amb una alimentació sostenible i que contribueixi al desenvolupament d'un sistema alimentari més connectat amb el seu territori .

Així, el programa ha seleccionat 10 grups d'acció local ( GAL ), 2 més dels previstos a causa de la “diversitat i qualitat de les candidatures”; per crear un grup de treball . Això suposa una representació del 8% dels GAL a nivell nacional.

Treball conjunt LEADER

Aquests grups LEADER rebran suport per detectar agents clau als seus territoris i generar un full de ruta conjunt per posicionar-se estratègicament. Això suposa que gaudireu d'un itinerari formatiu acompanyat d' assessorament tècnic expert per dissenyar, desenvolupar i executar projectes vinculats amb l'alimentació sostenible. Terralimenta pretén que el grup de treball es converteixi en un referent en matèria d' alimentació sostenible i desenvolupament local . Gràcies a l'enllaç territorial dels GAL, el grup té el potencial de motivar la cooperació directa de les persones que formen part de la cadena alimentària (ja siguin productors, consumidors o els actors intermedis).

Els GAL seleccionats per participar en aquesta edició del programa per comunitats autònomes són els següents:

Aquest grup de treball generarà aquest nou model de producció agroalimentari a través de la transició cap a “Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats” (SAT) . Aquest model suposa l'evolució cap a uns sistemes vinculats íntimament amb la seva producció agroalimentària i amb les funcionalitats següents:

  • Diversitat agrària
  • Producció sostenible i respectuosa amb el seu entorn rural i el medi ambient
  • Producció que garanteixi un accés universal a l'alimentació
  • Amb forta vinculació entre els habitants del medi rural i els seus sistemes productius

El repartiment territorial dels GAL d'ambdues edicions està disponible al mapa següent .