La saviesa rural queda recollida a l'Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat


Inventario Español de los Conocimientos Tradicionales relativos a la Biodiversidad

12 de juny de 2020
Cambio climático y gestión de recursos naturales

12/06/2020. La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat reconeix a l'article 74 la necessitat de conèixer, conservar i fomentar els coneixements i les pràctiques tradicionals d'interès per a la biodiversitat. Gràcies a això, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha publicat 4 toms de l'Inventari Espanyol de Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat, els quals s'han vist complementats per dues exposicions divulgatives itinerants que es poden prestar a aquella institució que les sol·liciti.


  • El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació recull en diversos fascicles els coneixements i les pràctiques tradicionals d'interès per a la biodiversitat.
  • Les edicions de l?inventari estan recolzades amb dues exposicions itinerants divulgatives.

Què són els Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat?

Són el conjunt de sabers i pràctiques concebuts a partir de ladaptació a lentorn local i compartits per una comunitat de generació en generació. Aquests coneixements representen la relació íntima de l'ésser humà amb el medi on viu.

Per això, els coneixements tradicionals són essencialment comunitaris i es basen en l' experiència , raons per les quals se'l considera un veritable patrimoni, un llegat, que ha de ser recollit perquè no s'extingeixi més enllà de la supervivència d'aquesta comunitat local.

Els Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat es classifiquen en les categories següents: plantes, fongs, animals, varietats i races tradicionals i gestió d'ecosistemes.

A la conservació d'aquests coneixements hi ha dedicat un equip multidisciplinari de més de cent persones de tot Espanya, capitanejats per Manuel Pardo de Santayana. Manuel explica que el primer volum de l'inventari data del 2012 i actualment es treballa per a l'edició d'un sisè volum després de la publicació el 2018 d'un cinquè llibre dedicat només a les plantes cultivades.

Pardo de Santayana, en declaracions a la RRN, insisteix a aclarir l'objectiu dels inventaris, més enllà de la Llei 42/2007: deixar constància de l'enginy i la saviesa de certes comunitats perquè la connexió amb el territori es pugui transferir.

Manuel explica que als pobles hi ha sàvies i savis que han adquirit la saviesa de manera mil·lenària, a través d'una connexió íntima a la terra ia aquesta comunitat i paisatge en concret, sense buscar-la/trobar-la als llibres. Sense sortir del poble, el poble els ho ha donat tot.

Anècdotes

“Pregunta-li a l'oncle Paco que és el que entén de vaques…”. Manuel Pardo de Santayana recorda multitud d'anècdotes durant la confecció de l'inventari que demostren la saviesa mil·lenària de les dones i els homes del poble en certes matèries. Per exemple, la d'una planta de les Canàries (pàg. 162-tom I), que conté làtex i amb la qual es ruixaven els raïms, per evitar el robatori de fruita i espantar els llangardaixos. El lladre era delatat per la inflor que patia als llavis en provar algun dels raïms tractats. Els camperols expliquen que, any rere any, la boca del “delinqüent” s'omplia de nafres a no ser que aconseguís destruir l'exemplar concret del qual s'havia extret el làtex.

O les anècdotes recollides amb la belladona – també coneguda com la planta de la mandràgora – que s'associa a certs “ungüents de bruixes per provocar el son als mortals” (pàg. 337-tom II-2).

O, sabies que la recepta de la truita de patates és un coneixement tradicional relatiu a la biodiversitat cultivada?

Connect-e

Per tal que el coneixement tradicional relatiu a la biodiversitat no es quedi només en un mitjà imprès, i pugui estar disponible en una plataforma en línia, s'ha creat la pàgina Conect-e , la qual disposa actualment de 25.697 entrades i 2.206 fitxes relatives a 1.098 municipis. La plataforma Connect-e presenta una doble virtut: no només posa a disposició de l'usuari els coneixements tradicionals, sinó que també ofereix als portadors d'aquests coneixements la possibilitat de transferir-los i fer-los perdurables de manera virtual.