Trobada per a la cooperació Leader al territori català


Encuentro para la cooperación Leader en el territorio catalán

23 de març de 2017
Dinamización rural

Una nova cultura energètica i forestal és possible: Leader ENFOCC


23.03.2017

Sota el títol “Energia, Forestal i Canvi Climàtic” va tenir lloc a la comarca del Ripollès, Girona, el cinquè intercanvi d'experiències Leader al territori durant els dies 15 i 16 de març. L'objecte de la visita va ser coordinar la possible cooperació entre grups d'acció local per realitzar el projecte Leader Energia, Forest i Canvi Climàtic (ENFOCC).


La trobada, organitzada per la Xarxa Rural Nacional i el GAL Ripollès Ges Bisaura, va convocar els representants dels Grups d'Acció Local (GAL) que formen part d'aquest projecte Leader ENFOCC i les persones implicades en projectes Rural Smart Grid.
ENFOCC és un projecte de cooperació coordinat per l' Associació per a la gestió del programa Leader Ripollès Ges Bisaura , que compta amb la participació dels 11 GAL catalans, i al qual properament s'uniran 5 d'altres comunitats autònomes i un francès, l'objectiu del qual és fer arribar a les entitats locals, als diferents sectors econòmics ia la població en general la idea que una nova cultura és possible. Per això cal actuar per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic mitjançant la implementació de metodologies, sistemes i tecnologies per a l' eficiència energètica , l' aprofitament de recursos endògens i fonts d'energia renovables , i l'establiment de processos de gestió territorial intel·ligent .


La primera jornada va començar amb la ponència de Ramón Sans, expert en transició energètica, que va motivar el debat sobre l'ús eficient de les energies renovables, l'autoconsum i l'autoabastiment com a camins a seguir en el futur.


Albert Puigvert, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, i Eduard Paredes, tècnic de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, van explicar els eixos del projecte i les actuacions col·lectives i individuals que el formen, que van ser després debatudes i analitzades pels participants, els quals van treure conclusions extrapolables a altres grups . energètica , biomassa i gestió forestal i canvi climàtic .


Les exposicions del segon dia van tractar sobre el Rural Smart Grid, i van anar a càrrec de Pep Salas, de Smartgrid , qui va parlar de les “ oportunitats de la confluència d'energia i telecomunicacions al món rural ”, destacant la importància de l'anàlisi de la informació i la seva transferència en la transició energètica aplicable, i de com disposar de la tecnologia segons les necessitats.


En segon lloc, Anna Lluís i Joaquim Corominas, de Simbiosy , van presentar les dades de l'estudi de valoració de projectes Rural Smart de 12 indicadors i subindicadors .


Finalment, es va realitzar la visita a Estabanell energía , entitat que està duent a terme un projecte pioner a través de la instal·lació d'una microxarxa de distribució elèctrica intel·ligent al món rural. El seu representant, Santi Martínez, va explicar els orígens i els avenços del projecte, englobat a les Rural Smart Grids , que pretén aplicar els serveis intel·ligents de les xarxes d'energia al món rural, de manera que es garanteixi el subministrament elèctric a la població, alhora que s'aprofita el sobrant de l'energia obtinguda a través de fonts renovables.


L'intercanvi va ser molt satisfactori a causa del caràcter innovador, el compromís dels assistents i l'interès de les autoritats i empreses del sector. Els resultats es poden comprovar quan finalitzi el projecte de cooperació plantejat.