
21 de desembre de 2020
21/12/2020 El passat dia 17 de desembre del 2020, va tenir lloc la tercera jornada de debat sobre la situació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027, per informar sobre els avenços en l'elaboració dels treballs fins ara realitzats i fer partícips en el seu desenvolupament a tots els agents involucrats. La Secretaria General d'Agricultura i Alimentació, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i la Xarxa Rural Nacional (RRN), van organitzar l'esdeveniment.
La jornada, inaugurada per Carolina Gutiérrez, subdirectora de Dinamització del Medi Rural, va comptar també amb la participació de Susana Humanes, Joaquín Rodríguez i Ignacio Atance, de la Subdirecció General de Planificació de Polítiques Agràries.
En aquesta primera part, es va presentar l' estat de les negociacions i el cronograma de treball, la priorització de les necessitats detectades per a l'elaboració de l' estratègia d'intervenció , així com el disseny. La nova PAC, que entrarà en vigor amb dos anys de retard, estarà menys orientada al compliment de les normes, i més als resultats i al rendiment . A més, el 40% del pressupost de la PAC es destinarà a fins climàtics i mediambientals. També, en aquesta primera part de la jornada es va subratllar la importància d'aquestes reunions, que donen “continuïtat i es veuen reflectides al Pla Estratègic”.
El canvi fonamental d‟aquesta reforma és l‟ elaboració d‟un Pla únic per a tot el territori , que recollirà les intervencions dissenyades, basades en l‟anàlisi de les necessitats del sector agrari i del medi rural, vinculades a cadascun dels 9 objectius específics il‟objectiu transversal. En aquest sentit, les 85 necessitats detectades a les fases prèvies del treball, organitzades en 5 blocs (econòmic, ambiental, rural, consumidor i AKIS), permetran millorar el disseny de les intervencions del Pla Estratègic.
Tot i que des de la Subdirecció General de Planificació de Polítiques Agràries assenyalen que la priorització de les necessitats del Pla no ha estat una tasca senzilla. Per fer-ho, s'han utilitzat criteris, com els compromisos (sinèrgies de les necessitats amb altres polítiques), les connexions (relació de necessitats amb més d'un objectiu), mesuraments (si hi ha indicadors o no per mesurar l'impacte i el resultat de la necessitat), o la rellevància de les necessitats en relació amb l'objectiu, han permès realitzar la seva priorització en cadascun dels blocs. Aquesta priorització es complementarà amb informació addicional sobre la importància de cada necessitat a cada comunitat autònoma, reflectida a través del Criteri Territorial.
A més a més, es van explicar les propostes del MAPA en relació amb diferents intervencions del Pla. Pel que fa al primer pilar de la PAC, es va parlar de la figura d'agricultor genuí, l'ajut bàsic a la renda per a la sostenibilitat, la limitació dels pagaments i el pagament redistributiu, els ecoesquemes, els ajuts associats i altres intervencions sectorials. Pel que fa al segon pilar, es van comentar aspectes sobre els criteris de repartiment del FEADER i la reserva d'eficàcia, l'impuls als sistemes de coneixement i innovació agrícoles (AKIS), el relleu generacional i la igualtat de gènere.
La cloenda d'aquesta jornada va anar a càrrec del secretari general, Fernando Miranda, que ha subratllat la importància de la participació i la necessitat de fer arribar qualsevol tipus d'aportació més en aquest moment clau, com és la definició de les intervencions i les mesures que donaran resposta a les necessitats identificades. Tot i que el procés és ampli i concorren, cal que totes les aportacions quedin reflectides sobre el paper i així aconseguir l'objectiu de presentar un acord amb les comunitats autònomes a l'abril de 2021.
Opinions abocades al debat
Durant la jornada, les persones que van assistir a la sessió a través de la plataforma Zoom, van tenir l'oportunitat de compartir la seva opinió i les propostes de les entitats que representaven, intervenint en directe per exposar les preguntes i comentaris oa través del xat.
També, es va realitzar una dinàmica participativa online , fent un repàs dels aspectes més rellevants dels blocs identificats per a aquesta jornada. L'objectiu d'aquesta dinàmica va ser debatre i demanar propostes, observacions i suggeriments dels assistents sobre la idoneïtat de les propostes en el disseny de la lògica d'intervenció, segons les necessitats aportades.
Totes les aportacions rebudes es recopilaran i s'analitzaran les properes setmanes, i es tindran en compte en la presa de decisions en la fase de disseny.
Evolució del partenariat
La primera reunió del Partenariat, que va tenir lloc el desembre del 2018, va tenir com a objectiu informar sobre les propostes de Reglaments de la PAC així com recopilar les primeres aportacions del conjunt dassociacions empresarials, organitzacions sindicals, la societat civil i lAdministració, tant a nivell nacional com regional.
A la segona reunió, celebrada el desembre de 2019, es van presentar els avenços dels treballs, tractant de resoldre algunes de les incògnites que es presentaven, avançant cap a una PAC més eficaç i recollir així les necessitats reals del territori.
En aquesta tercera reunió, el principal objectiu era informar les entitats, associacions i interlocutors interessats dels treballs realitzats en l'elaboració del Pla Estratègic de la PAC, cercant conèixer propostes, observacions i suggeriments que poguessin fer i vetllant per la seva participació en l'elaboració del PEPAC.
El procés de participació continua obert, i el MAPA convida a continuar participant, aportant propostes, comentaris i reflexions a través del correu electrònic bzn-participac2020@mapa.es .
Les presentacions utilitzades, així com l'enregistrament de la jornada i els documents derivats de la mateixa, seran publicats tant al web de la Xarxa Rural Nacional i al web del MAPA , com als perfils de les seves xarxes socials.