
11 de juny de 2020
11/06/2020. L'ONG per a la conservació de la natura i de les aus – SEO/Birdlife – ha creat un projecte de seguiment d'aus a través de webcams. Aquest estudi està inclòs dins del projecte Life Followers, compost per un grup de joves voluntaris de l'organització, que són els encarregats d'emprendre aquesta iniciativa sota la campanya #QuedateEnelNido.
- Joves voluntaris fan el seguiment reproductiu i el comportament d'algunes aus a través de webcams.
- El projecte fa un seguiment de 5 aus per estudiar-ne els hàbits reproductius i alimentaris.
![]() |
Tecnologia i innovació
L'objectiu del projecte és involucrar joves d'entre 18 i 30 anys en la protecció i la conservació de la natura. Per això un grup de voluntaris analitza una desena de webcams instal·lades en nius d'aus protegides per tal de documentar tot el que passa les 24 hores del dia. La iniciativa s'emmarca dins del projecte webcams de SEO/BirdLife que l'organització desenvolupa des del 2006.
Actualment s'està fent un seguiment de 5 aus diferents: xoriguer petit, falcó pelegrí, voltor negre, àguila calçada, i la de falciot pàl·lid. Està previst que el projecte duri fins a l'agost i les conclusions es publicaran a un estudi coordinat per SEO/BirdLife.
En declaracions d'Alberto Remacha Medina, coordinador local del projecte “Life Followers” a Madrid, “les dades que s'analitzen són sobre la reproducció i l'alimentació de les espècies”. Alberto especifica que són 70 voluntaris – dels més de 300 amb què compta el projecte “Life Followers” – els que estan implicats en el seguiment d'aus a través de “webcams”. El coordinador d'aquesta xarxa confia que hi hagi una segona edició per al 2021.
En total són 10 les cambres emprades, situades en nius d'aus protegides (Parc Nacional de Guadarrama o Parc Nacional de Cabañeros), a través de les quals s'observaran més de 100 hores diàries.
Desenvolupament Rural
Iniciatives com aquestes tenen un impacte clar en el desenvolupament rural. Per a Pablo de la Nava Martínez, coordinador del projecte "Life Followers" a Espanya, "aquesta acció contribueix a la conservació i sensibilització de les espècies de la Xarxa Natura 2000. Conèixer els valors naturals que ens envolten facilita enormement que es posin en valor i que es protegeixin i preservin. No es pot conservar allò que no es coneix". Pel que fa als casos particulars, Pablo afirma que "es pot parlar d'aspectes més puntuals com el control de les poblacions de micro mamífers en la producció agrícola per al cas de les òlibes. Igualment, en el cas d'orenetes, avions i falciots que fan una tasca increïble amb el control de poblacions d'insectes que puguin afectar aquesta producció".
En conclusió, les càmeres fan una tasca d'altíssim valor a l'hora de sensibilitzar i donar a conèixer els valors naturals de l'entorn rural i el seu efecte sobre àmbits molt diferents, des de la convivència amb espècies protegides al desenvolupament socioeconòmic d'un lloc.
SEO/BirdLife
És una organització no governamental dedicada a la protecció de la natura i de les aus els objectius de la qual es recullen a la Xarxa Natura 2000 . En paraules de Pablo de la Nava Martínez, “el projecte “Life Followers” pretén ser un nexe d'unió de la formació reglada amb el mercat laboral, obrint la possibilitat a una experiència formativa no reglada dels participants, així com establir la seva xarxa de contactes en diferents àmbits des de la relació amb les persones que habiten aquest entorn rural fins als gestors i autoritats encarregades de la seva conservació.