Oportunitats per potenciar la bioeconomia al sector agrari i forestal espanyol


La bioeconomía

14 de juny de 2019
Dinamización rural
Cambio climático y gestión de recursos naturales

La bioeconomia (com transdisciplina que busca l'aprofitament més gran de recursos renovables d'origen biològic, i maximitzar sobretot el valor de subproductes, per a la seva aplicació en alimentació, humana, animal, amb finalitats energètiques, i d'obtenció de tot tipus de productes biològics d'alt valor) viu un gran moment d'impuls, i ”ha vingut per quedar-se”.


13/06/2019

En els darrers anys diversos marcs estratègics i polítics han fet esment explícit de la bioeconomia, per exemple s'associa amb l' assoliment d'almenys 11 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de l'ONU , figura com a objectiu específic de la nova PAC post 2020 . europea d'R+D+i.

En aquest context, la jornada sobre “ L'aplicació de la bioeconomia circular per al desenvolupament rural a través de la biomassa ”, ha visibilitzat aquest favorable context polític, així com ha evidenciat com s'està fent a Espanya, en diferents territoris i sectors, per aprofitar les oportunitats que ofereix la bioeconomia.

Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, s'ha volgut destacar el moment clau actual de planificació estratègica de la PAC post 2020 i com tots els actors implicats tenen a veure la bioeconomia, com una oportunitat, i una necessitat a abordar.

Durant la jornada es va subratllar la importància de la biomassa com un element clau en la bioeconomia , adquirint un paper estratègic reduint la dependència que hi ha actualment dels combustibles fòssils, però també en els efectes que té en la lluita contra el canvi climàtic. i plans que les CCAA estan desenvolupant als seus territoris i els fons destinats a R+D+i en bioeconomia a l'actual programa de la UE Horitzó 2020 i el futur Horitzó Europa 2021-2027, han servit per contextualitzar les accions que s'estan duent a terme a l'àrea de la bioeconomia a escala europea, nacional.

A més, s'ha ressaltat la necessitat de revisar i rellançar l'Estratègia Espanyola de Bioeconomia, igual que s'ha fet amb l'Estratègia Europea, per en la seva línia, donar-li major vocació mediambiental de bioeconomia circular, i també per donar més protagonisme als productors primaris, així com als esforços planificadors sobre bioeconomia que estan sorgint revisada, es podrà centrar especialment en els temes més relacionats i interessants per al sector agroalimentari i forestal, com és l'aprofitament de la biomassa agrària i forestal, tant per a fins industrials com energètics, la valorització de residus i subproductes del sector agrari i forestal, la reducció del malbaratament alimentari i el desenvolupament dels bioplàstics biodegradables.

Probablement el millor de la Jornada, ha vingut de la mà dels protagonistes al terreny, que han explicat experiències pràctiques, casos d'èxit i iniciatives de tot el territori nacional que giren al voltant de la bioeconomia, i posen de manifest el benefici econòmic, social i mediambiental que pot generar aquesta transdisciplina als sectors productius, especialment l'agroalimentari i.

Una de les iniciatives a què es va dedicar més temps va ser un projecte paneuropeu Horitzó 2020 denominat “uP_running , en el qual van participar ASAJA Huesca, i el Centre Tecnològic Circe. Els treballs realitzats aspiren a desbloquejar el potencial europeu dels residus de biomassa llenyosa produïts per la Poda Agrí energètica. L'objectiu d'aquesta iniciativa és demostrar i produir eines claus per convèncer els actors que participin a les cadenes de valor de PARP i, finalment, estendre l'ús de PARP mitjançant la participació de múltiples actors locals a 7 països de la UE.

A més, s'han presentat altres projectes sobre bioeconomia circular relatius a l'ús de la biomassa forestal i agrícola, la utilització de biocombustibles, biorefineries o la valorització dels residus, projectes presentats per Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, Unió de Petits Agricultors (UPA), grups operatius suprautonòmics d'innovació finançats pel Programa2 de Desenvolupament2 , Ajuntament de Vilafranca del Penedès , Athisa biogeneración , Ens Basc de l'Energia i AVEBIOM ).

La celebració de la jornada el dia 12 de juny de 2019, a la seu del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha permès, per tant, aprofundir en el paper que juga la bioeconomia en el sector agrari i forestal en el medi rural, així com en les oportunitats que ofereix com a motor d'activitat econòmica. Ha estat organitzada pel Ministeri a General d'Innovació i Digitalització, que és la unitat que ostenta les competències en matèria de bioeconomia .