
21 de juliol de 2021
21.07.2021. La Xarxa Rural Nacional participa activament en el nou diàleg social respecte del canvi de relacions urbà-rurals que ha provocat la pandèmia de la COVID-19.
- La Xarxa Rural Nacional localitza diverses ofertes de pobles que ofereixen habitatges i/o ocupació per atraure nous habitants
- La pandèmia ha afavorit la creació de plataformes digitals que rastregen i publiquen ofertes de vivenda i treball a nuclis rurals
La possible arribada del teletreball sembla que ha obert una porta a través de la qual unir el món rural i urbà. Encara que, molt més enllà de la idea de traslladar el treball de la ciutat a les àrees rurals, es plantegen noves oportunitats per desenvolupar altres models de negoci i de convivència als pobles ( coliving, cohousing , etc). Totes aquestes idees recents vénen apuntalades per les noves tecnologies de comunicació, per la qual cosa la majoria de cartes s'aposten a la transformació digital de les àrees rurals per cobrir les necessitats actuals de desenvolupament rural i del repte demogràfic.
Això no obstant, en el pla analògic continuen existint serveis bàsics (hostaleria, educació, restauració, etc.) que els pobles de l'Espanya rural estan disposats a cobrir facilitant l'accés a l'habitatge i fomentant llocs de treball per contribuir a la repoblació dels seus nuclis rurals.
Ofertes actuals
En col·laboració amb Rural Promo – consultora rural que ha creat la plataforma “ Jo em torno al camp ” per facilitar l'intercanvi de béns i serveis al medi rural a Espanya ia Amèrica del Sud – la RRN ha localitzat les següents ofertes actives i amb plena vigència per viure i/o treballar als següents nuclis rurals:
- Tabanera de Cerrato (Palència): L'Ajuntament d'aquesta localitat ofereix casa i feina per a una família emprenedora amb fills interessada a traslladar-s'hi a viure-hi. La casa que ofereixen és un habitatge per estrenar que l?Ajuntament de la localitat ha rehabilitat amb aquest propòsit. El negoci del qual s'hauran de fer càrrec els nous llogaters és una nova botiga d'ultramarins que té com a objectiu cobrir les necessitats bàsiques d'aquesta localitat i situada sota l'habitatge.
Contacte: secretari@tabaneradecerrato.és . Telèfon: 979 793 040
- Aýna (Albacete): L'Ajuntament d'aquesta localitat ofereix el lloguer d'habitatges rehabilitats per uns 150 euros al mes aproximadament a famílies amb nens que es vulguin instal·lar al poble. El preu del lloguer dependrà del que els llogaters aportin al municipi, per la qual cosa no és una quantia fixa per a tots els interessats. L?objectiu és incentivar l ?escolarització per mantenir oberta l?escola municipal.
Contacte: ayna@dipualba.es . Telèfon: 967 295 001
- Monreal d'Ariza (Saragossa): l'ajuntament ofereix habitatge sense cap cost – en concepte de lloguer – a canvi de l'arribada de nous regents pel bar del poble. Només caldrà assumir els costos de l'electricitat. El consistori corre per compte propi a més l'adequació i les reformes de l'edifici que alberga el bar.
Contacte: monreal@dpz.es . Telèfon: 976 845 380 / 608 105 576
- Villavendimio (Zamora): l'ajuntament ofereix lloguers de cases que van de 150 a 200 euros màxim. Aquestes ofertes només estan disponibles per a les persones que vulguin assumir les diferents ofertes de feina que ofereix el consistori del poble: monitors de classes extraescolars/activitats de turisme rural/taller mecànic/gerent de bar.
Contacte: aytovillavendimio@gmail.com . Telèfon: 980 69 50 55
- Villasayas (Soria): el consistori d'aquesta localitat ofereix feina a les famílies amb fills que es vulguin mudar a viure a aquest poble. Els interessats poden aconseguir un contracte de treball a mitja jornada com a peó a l'ajuntament. També s'ofereix la gerència i explotació del bar de la localitat.
Contacte: villasayas@dipsoria.es . Telèfon: 975 302 104
- Cantàbria: el col·lectiu MSL Cantàbria , que aglutina 26 immobiliàries de la regió, i l' Associació Espanyola contra la Despoblació s'han aliat per buscar habitants per a 39 municipis de la comunitat autònoma en risc de buidar-se. Per això, es facilitarà l'accés a l' habitatge en algun dels ajuntaments càntabres en risc de despoblació a persones de tot Espanya que s'estiguin plantejant instal·lar-se al medi rural. L'acord implica una difusió dels avantatges fiscals que la comunitat autònoma ofereix als que decideixen viure o treballar al medi rural. A l'Associació Espanyola contra la Despoblació consta més d'un miler de peticions de persones que volen traslladar-se de la ciutat al poble, i dels quals gairebé la meitat són emprenedors.
Contacte: Formulari
En un proper lliurament, la RRN esmicolarà les plataformes digitals que actualment estan facilitant el trasllat del teletreball a les àrees rurals.