
26 de gener de 2021
Dinamización rural
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales
26/01/2021. La Fundació Global Nature – membre de l'assemblea de la Xarxa Rural Nacional – amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat – del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic – han posat en marxa l'Observatori de la Biodiversitat Agrària, una iniciativa oberta de ciència ciutadana amb què busquen conèixer l'estat de la biodiversitat al medi agrari.
- La Fundació Global Nature, juntament amb la Fundació Biodiversitat, engeguen una iniciativa de monitorització i de bones pràctiques agràries
- És un projecte obert de ciència ciutadana
![]() |
Els objectius principals de l'Observatori són:
- Crear una xarxa de monitorització de la biodiversitat. En concret, es monitoritzaran pol·linitzadors, la fauna del sòl, així com la flora i el paisatge.
- Visibilitzar les bones pràctiques agrícoles i demostrar-ne l'impacte positiu
Amb una metodologia basada en la participació ciutadana , la idea és centrar-se en cinc grups clau per conèixer millor el seu estat: flora, abelles solitàries, pol·linitzadors (papallones i altres), cucs i altres invertebrats del sòl. "La biodiversitat de les finques agràries ajuda al control de plagues, a la pol·linització, a prevenir l'erosió i millorar el rendiment, entre altres beneficis", asseguren des de la Fundació Global Nature (FGN).
Què és la “ciència ciutadana”
La ciència participativa (o ciència ciutadana) es reconeix com una metodologia amb una gran capacitat per poder desenvolupar estudis de biodiversitat a grans escales.
Per això, la FGN, en col·laboració amb el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN), ha definit una metodologia que aporta solidesa al treball de la ciutadania, que s'encarrega de detectar bones pràctiques agràries. Tota la informació serà revisada per validadors, per comprovar la coherència i qualitat de les dades aportades segons el context temporal, geogràfic i la versemblança de les observacions.
Les dades recopilades es bolquen en una base de dades pròpia gràcies a eines digitals (app i web) i es publiquen en obert periòdicament.
Per participar a l'Observatori de la Biodiversitat Agrària, els usuaris es registren mitjançant l'eina web o l'app i s'introdueixen les dades sobre les parcel·les on es fan els mostrejos.
A partir del març del 2021 la xarxa de l'Observatori de la Biodiversitat Agrària s'obrirà al públic. Es convida tots els col·lectius, agricultors i organitzacions a participar-hi. I es faran activitats de formació i difusió per a tots els interessats.
Inicialment, 16 finques pilot s'incorporaran al projecte.
Importància de la biodiversitat
Per a la Fundació Global Nature, la biodiversitat és "clau per a més seguretat alimentària i l'adaptació al canvi climàtic; per mitigar l'impacte de l'activitat agropecuària cal introduir pràctiques sostenibles i per això requerim un millor coneixement que obtenim a peu de camp".