
27 de novembre de 2024
El Grup Operatiu Citricultura Sostenible crea l'Observatori Citrícola a la Vall del Guadalquivir amb l'objectiu de dinamitzar el cultiu de cítrics proporcionant dades rellevants als agricultors, tècnics i empreses
- El Grup Operatiu Citricultura Sostenible crea l'Observatori Citrícola a la Vall del Guadalquivir amb l'objectiu de dinamitzar el cultiu de cítrics proporcionant dades rellevants als agricultors, tècnics i empreses.
- El projecte sorgeix de la col·laboració entre l'Ajuntament de Palma del Río, l'Associació Palmaecològica, l'Associació Professional Citrícola Palmanaranja i el Grup de Desenvolupament Rural del Medi Guadalquivir.
L'1 de gener del 2023 el GO Citricultura Sostenible a la Vall del Guadalquivir va començar la seva tasca de recopilació de dades del medi rural dins del sector dels cítrics mitjançant la creació de l'Observatori Citrícola. El projecte uneix una sèrie d'eines analítiques que busquen brindar la major quantitat possible d' informació a la Vall Mitjà del Guadalquivir a través de la digitalització , l'ús de tecnologies capdavanteres, el “ Big Data ” i la recopilació de dades públiques privades i agronómiques.
El passat 20 de novembre es va celebrar la presentació de l'Observatori Citrícola a Palma del Río, Còrdova, detallant-se els diferents panells que componen l'Observatori, emmarcats en quatre temàtiques: agronòmics, econòmics, superfície/varietat i sistemes d'informació geogràfica.
Funcionament de lObservatori
Els panells interactius de l'Observatori, que permet als agricultors accedir a dades digitals de manera visual i dinàmica, es divideixen en quatre:
- Reg: recomanacions personalitzades basades en dades.
- Sanitat: seguiment de plagues com el Poll vermell i la Mosca de la fruita, amb predicció de moments òptims per aplicar tractaments fitosanitaris.
- Creixement: monitoratge remot del desenvolupament dels fruits.
- Informació geogràfica: dades sobre superfícies de cítrics per varietat i municipi, amb evolució en els darrers anys.
Entre les dades que reuneix l'Observatori també s'hi inclou: l'estudi sobre preus de cítrics en mercats majoristes i llotges; la comparativa de preus històrics i actuals; dades sobre exportacions i importacions de cítrics a Espanya; i estadístiques sobre consum de cítrics a llars nacionals.
Fases del projecte
L'Observatori Citrícola, que finalitzarà la tasca el proper 31 de desembre de 2024, consta de quatre fases d'acció:
• Fase Documental : recopilació i depuració de dades sobre cítrics, utilitzant parcel·les experimentals en diverses ubicacions (Peñaflor, La Graja i El Mohino).
• Fase Experimental : instal·lació d'estacions agroclimàtiques i dispositius per a monitorització en temps real de condicions del sòl, clima i plagues.
• Fase de Redacció d'Informes: elaboració d'informes tècnics sobre les dades recol·lectades i anàlisis agronòmics.
• Fase de Divulgació : desenvolupament de panells interactius i dinàmics amb informació sobre diversos aspectes esmentats anteriorment.
El projecte busca millorar la sostenibilitat i eficiència en el cultiu de cítrics a la regió mitjançant l'ús de tecnologies avançades com a sensors d'humitat, temperatura i radiació solar, entre d'altres, per al monitoratge continu. Tot això facilita la presa de decisions informades i la optimització de recursos.
Per obtenir més informació, consultar les conclusions que sortiran al desembre i accedir als vídeos de la jornada podeu consultar la web de Valle del Guadalquivir .
Membres i finançament
El Grup Operatiu “Citricultura Sostenible” està conformat per l' Ajuntament de Palma del Río , l'Associació Professional Citrícola Palmanaranja, l' Associació en Defensa i Foment de la Producció Palmaecològica i el Grup de Desenvolupament Rural del Medi Guadalquivir en col·laboració amb IFAPA .
El projecte és finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) a través de la Junta d'Andalusia.