Les Xarxes PAC d'Espanya i Portugal lideren el Clúster de comunicació per col·laborar entre les xarxes europees i divulgar la PAC


1ª reunión Clúster Comunicación

31 de juliol de 2023
Dinamización rural

Espanya lidera al costat de la Xarxa Rural Nacional de Portugal el Clúster de Comunicació, implicació d'agents del primer pilar i difusió dels plans estratègics de la PAC, la primera reunió dels quals ha generat unes propostes inicials. La propera reunió està prevista per a setembre o octubre.


  • Les Xarxes PAC d'Espanya i Portugal col·lideran aquesta iniciativa de la Xarxa Europea de la PAC (EU CAP Network)
  • La primera reunió ha recollit propostes i objectius comuns que definiran les actuacions futures del “Clúster” de comunicació

La col·laboració, els objectius comuns, la creació de xarxes… Tot això conforma allò que s'anomena clúster (de l'anglès “cluster”), un concepte sota el qual la Xarxa Europea de la PAC ( EU CAP Network ) ha obert la porta a una nova forma de recollir idees i prendre mesures per part de les xarxes PAC d'Europa.

Aquest enfocament suposa l'agrupació i la reunió periòdica de les xarxes nacionals de la PAC de la Unió Europea (UE) amb l'objectiu de compartir les seves experiències i generar sinergies.

Espanya lidera al costat de la Xarxa Rural Nacional de Portugal el denominat “ Clúster de Comunicació, implicació d'agents del primer pilar i difusió dels plans estratègics de la PAC” .

La inclusió de les competències del primer pilar agrari sobre ajuts i mesures del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 ( PEPAC 23-27 ) implica la necessària actualització de criteris sobre la cobertura i difusió de nous continguts, així com una reflexió sobre la manera de comunicar. Aquest clúster pretén aconseguir-ho de manera col·lectiva i comunitària.

Primera reunió

La Xarxa PAC i la Xarxa Rural Nacional van organitzar la primera reunió del clúster el passat 6 de juliol , en una jornada on van acudir representants de l'EU CAP Network i de les xarxes d' Àustria, Eslovènia, Irlanda, Països Baixos i Romania .

L'esdeveniment va servir com a presa de contacte i presentació dels responsables de comunicació de les xarxes.

La reunió va permetre generar una sèrie de propostes inicials que es debatran en futures reunions:

  1. Creació d'un document amb conclusions, mesures concretes i bones pràctiques en comunicació que es vagin adoptant a l'activitat del clúster .
  2. Definir qui són les parts interessades ia les quals han de dirigir la seva atenció les Xarxes Nacionals per millorar-ne la comunicació. És a dir, definir el públic objectiu.

Altres propostes s'han referit a intentar que el clúster trobi les maneres que les Xarxes de la PAC s'ajudin entre si, trobin sinergies i puguin compartir les eines de comunicació que utilitzen.

Així mateix, es va consultar quines són les principals dificultats en termes de comunicació que se solen trobar, a la qual cosa es va respondre:

  1. Manca d'interès per part de les parts interessades.
  2. Bretxa digital dels potencials usuaris objectiu.
  3. Manca de recursos per generar contingut.
  4. Absència duna xarxa de contactes actualitzada.
  5. Problemes originats per la transició d'identitat des de les Xarxes Rurals Nacionals a les actuals Xarxes Nacionals de la PAC.

La propera jornada està prevista per a finals de setembre o principis d' octubre segons la disponibilitat de les xarxes europees.

Altres clústers de l'EU CAP Network

Els altres clústers temàtics que reuneixen les Xarxes Nacionals de la PAC són els següents:

  • Antenes Territorials , el qual també lidera Espanya a través de la Xarxa PAC.
  • Joves rurals i Relleu generacional.
  • Smart Villages i Digitalització a l'agricultura.
  • LTVRA (Visió a llarg termini per a les zones rurals, per les sigles en anglès), Pacte Rural i Observatori rural.
  • Arquitectura verda i Eco-règims.
  • Avaluació i monitorització de la PAC.
  • AKIS, intercanvi de coneixement i innovació.