Les dones rurals i la presa de decisions: l'apoderament com a element clau


 jornada “El papel de la mujer rural: el empoderamiento para la toma de decisiones”

16 de gener de 2019
Mujeres

El passat 15 de gener del 2019 es va celebrar a Sevilla la jornada “El paper de la dona rural: l'empoderament per a la presa de decisions” reunint més de 100 dones d'Andalusia, Madrid, País Basc i Canàries, entre d'altres.


16/01/2019

La trobada va ser inaugurada pel Director General de Desenvolupament Sostenible de Medi Rural de la Junta d'Andalusia , i es va destacar la importància i el paper clau que juguen les dones al medi rural per al manteniment i sostenibilitat dels territoris. La jornada, dividida en sessió de tarda i sessió de matí, va girar al voltant dels tres eixos clau de l'apoderament, és a dir, el procés personal, el col·lectiu i el social. A cadascuna de les ponències es van esmentar i debatre els recursos, la consciència, el reconeixement dels drets, les fortaleses i els interessos que comparteixen les dones i que permeten articular mecanismes per incrementar i guanyar influència en els processos de presa de decisions i en els processos participatius.

Des de l'experiència de la Junta d'Andalusia , organisme que va proposar aquesta jornada a la Xarxa Rural Nacional, es considerava de vital importància dirigir els esforços a un empoderament pràctic de la dona , facilitant la incorporació d'aquest col·lectiu als òrgans de decisió dels Grups d'Acció Local, però també a les diferents organitzacions del panorama nacional, com ara les cooperatives, les federacions, els sindicats, també en aquesta jornada.

“En una vida hi ha moltes vides” . Són paraules de María Montesino , sociòloga pel País Basc, qui va assenyalar que hi ha moltes “tonalitats” al món rural, on una pot ser mare, dona, i ramadera, sent totes i cadascuna d'elles vàlides. Maria va parlar dels processos, així com de la necessitat de sentir-se part d'alguna cosa; però també de la col·laboració i del cooperativisme, on és més important unir forces en la recerca d'un interès comú que en centrar-nos en la competència i la rivalitat que impera en molts aspectes de la societat, més encara en alguns aspectes de la vida del món rural. A la seva exposició, va fer una menció especial per reivindicar el paper de la dona com a element clau en el manteniment dels nuclis rurals, dient que, “per habitar el camp cal sortir del model, parlar proposant solucions, i treballant des del petitó, que és des d'on realment s'inicia el canvi”.

"L'apoderament de les dones és un procés d'adquisició i desenvolupament de poders vitals". Així és com va començar Neus Albertos Meri , formadora i feminista, la seva intervenció sobre els recursos que hi ha per a l'apoderament, des de drets, habilitats, coneixement, sabers i experiències posats en comú ia favor del canvi de posició. Va assenyalar que, "les aliances i les xarxes de les dones són vies i recursos necessaris per a l'apoderament" sent les dones necessàries aliades en el desenvolupament de competències i en l'apoderament, des del personal i des del col·lectiu.

Fomentar la igualtat de gènere, la participació de les dones als òrgans de govern o millorar els espais de debat per captar les necessitats i les demandes dels agents del medi rural quant a enfocament de gènere i apoderament de la dona, van ser algun dels objectius que s'havien proposat assolir amb aquestes jornades. Durant la sessió de la tarda, també va participar Victoria García Espejo , Directora de la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Fuenlabrada (Madrid) i en representació de l' Escola de Pensament Feminista “Clara Campoamor”, exposant els projectes i programes que s'han posat en marxa des de 1991 amb el focus posat en la igualtat de gènere, el de Es va acabar la jornada amb un torn de preguntes dels assistents on van poder exposar, a més de la seva reflexió individual, les conclusions generals de la jornada.

"Sense dones no hi ha futur; sense dones no hi ha pobles".