L'enfocament LEADER aprofita l'aparador de FITUR 2025 per presentar els projectes de desenvolupament territorial


FITUR 2025

06 de març de 2025
Dinamización rural
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad
Biodiversidad y paisaje

La 45a Fira Internacional de Turisme 2025 (FITUR) va acollir 11 projectes de 15 Grups d'Acció Local


  • La 45a Fira Internacional de Turisme 2025 (FITUR) va acollir 11 projectes de 15 Grups d'Acció Local
  • L'estand del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va permetre presentar iniciatives enfocades al turisme sostenible i rural

La Fira Internacional de Turisme ( FITUR ) 2025 va tenir lloc entre els dies 22 i 28 de gener a les instal·lacions del recinte firal de Madrid (IFEMA). En la 45a edició, s'ha destacat la força que ha adquirit aquest esdeveniment, convertint-se en la segona fira de turisme més important del món i sent el punt de trobada de professionals del sector i mercats receptors i emissors internacionals.

Un any més, l'esdeveniment ha comptat amb la participació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que ha muntat un estand a través del programa de la Xarxa de Camins Naturals d'Espanya organitzant diferents tallers, presentacions de projectes de quinze grups d'acció local ( GAL ) i tasts d'aliments regionals.

La Xarxa PAC ha estat present per difondre aquestes iniciatives al medi rural i conèixer de primera mà els projectes LEADER d'aquests GAL.

LEADER a FITUR 2025

Els GAL participants en aquesta edició han presentat els seus respectius projectes de desenvolupament territorial:

Des del sud de Palència, la comarca del Cerrato posseeix més de 370 cellers subterranis que formen part de barris històrics perfectament integrats a l'entorn. El GAL organitzador busca promoure l'enoturisme, la conservació dels barris de cellers tradicionals i la recuperació d'antigues mines de guix.

La Xarxa Càntabra de Desenvolupament Rural juntament amb els 5 GAL que la conformen ( ADT Campoo Los Valles , GAL Liébana , ADR Saja Nansa , Valles Pasiegos i el GAL Asón-Agüera-Trasmiera ) van presentar el projecte de cooperació LEADER “36 rutes autoguiades Naturea Cantabria”. La iniciativa sorgeix amb la finalitat de donar a conèixer la xarxa de sendes senyalitzades que garanteix rutes de senderisme segures i autoguiades.

  • “Reserva de la Biosfera de La Sibèria, una mirada cap al futur” - CEDER La Sibèria

En la línia de la sostenibilitat i l'autenticitat, la comarca extremenya es va centrar a mostrar iniciatives locals, el patrimoni cultural i natural de la Sibèria i les oportunitats d'aquest territori per al turisme responsable.

La presentació es va enfocar a compartir aquesta festa que posa de renom la importància de la natura, la ramaderia i la gastronomia juntament amb el respecte al medi ambient i la cohesió territorial d'aquesta regió de Càceres que, a més, ha estat declarada Festa d'Interès Turístic Internacional.

Aquest projecte va posar en valor l‟impuls d‟un model turístic sostenible basat en el turisme actiu i de naturalesa, centrat concretament en el senderisme i el cicloturisme i promovent la digitalització de les destinacions, fonamentalment a través de la implantació de sistemes de monitorització de fluxos turístics i tractaments de dades.

Presentació de la ruta turística innovadora que ofereix als visitants l'oportunitat de recórrer una mina dins el Parc Miner de Riotinto i que posiciona la regió com a referent en turisme industrial i mineria sostenible.

Des de les comarques de Deza i Tabeirós-Terra de Montes, arriba aquest projecte que busca fomentar el turisme respectuós amb el medi ambient i promocionar la riquesa natural i cultural de la regió coneguda com a “cor verd” a causa de la seva abundant biodiversitat i paisatges.

  • “Comarca LEADER de l'Orient d'Astúries” – ADRIOA

Amb una atenció especial als joves , la iniciativa se centra en el foment de projectes que dinamitzin l'economia i frenin la despoblació, apostant per la promoció turística destacant la riquesa natural i cultural del territori, la innovació i l'emprenedoria.

  • “Xarxa de camins històrics de pelegrinatge a Guadalupe” – APRODERVI

A través de la senyalització, la promoció i la millora d'infraestructures, el projecte pretén fomentar el turisme sostenible, dinamitzar les comunitats rurals i preservar el patrimoni de les antigues rutes de pelegrinatge al Monestir de Guadalupe, Càceres.

El projecte té com a objectiu potenciar l' enoturisme mitjançant la promoció dels seus vins, paisatges i patrimoni cultural unint experiències vinculades a la viticultura, la gastronomia i el turisme rural.

Aquesta iniciativa de cooperació LEADER ofereix 34 experiències ecoturístiques als espais protegits de la Xarxa Natura 200 de Castella-la Manxa que permeten als visitants descobrir la riquesa natural de la regió respectant el medi ambient.