
06 de juny de 2018
Els dies 30 i 31 de maig de 2018 passats, es va celebrar a Almeria el taller enfocat a promoure l'intercanvi transfronterer de coneixements, divulgar casos d'èxit i analitzar els desafiaments comuns de l'ús de l'aigua a l'agricultura
05.06.2018
Aquest taller va reunir més de 100 participants de 15 països diferents entre d'altres Espanya, Portugal, Itàlia, Països Baixos, Alemanya i França. També hi van ser membres de les xarxes rurals nacionals i gestors de les mesures d'innovació a nivell regional i nacional.
Els objectius principals del taller van ser:
• Posar en contacte els diferents actors dels grups operatius i els membres d'altres projectes de recerca .
• Intercanviar bones pràctiques i casos dèxit.
• Identificar desafiaments comuns i explorar solucions potencials.
• Promoure la cooperació més enllà del taller.
La Comissió, a través de la DG Agri i la DG Environment, va descriure el marc legal i normativa que regulen els ajuts i es van exposar els resultats de dos importants Grups Focals relacionats amb l'aigua: Water & agriculture: adaptive strategies at farm level i el Grup Focal sobre regadius, energia i medi ambient .
Els Grups Operatius i altres projectes van presentar les seves activitats per mitjà de pòsters, fotografies o altres productes. A més es van organitzar diverses visites a hivernacles, en les quals es van poder veure tecnologies capdavanteres per millorar la gestió dels recursos hídrics al voltant de quatre temàtiques:
1. Quantitat d'aigua: tecnologies i tècniques de regadiu
2. Qualitat de laigua: protecció daigües subterrànies i aigües superficials mitjançant la posada en marxa de bones pràctiques agrícoles
3. Reutilització, tractament i purificació daigües
4. Integració a diferents escales per a la conservació i ús eficient dels recursos hídrics.
Al llarg de les visites, les innovacions que més interès van despertar van ser la possibilitat de combinar aigües de diferents orígens (desalada, aigua de pluja, purificada de lixiviats, etc.) per al seu ús en regadius, juntament amb la purificació d'aigües amb microalgues.
Es van propiciar debats en grup en relació amb les àrees d'interès següents:
- Qualitat de l'aigua (contaminants, fitosanitaris i nutrients)
- Quantitat d'aigua (tecnologia i tècniques de reg)
- Gestió integrada de laigua (governança, recursos hídrics, etc.)
- Reciclat i reutilització daigua
Es va tancar el taller amb una sessió interactiva en què es van recollir les principals preocupacions dels participants per tal de promoure una futura col·laboració. Entre aquests reptes hi ha la manca d' interoperabilitat de les dades , l'elevat preu de l'aigua en certes regions, una normativa molt fragmentada, la necessitat de millorar el coneixement, la formació i la implicació dels agricultors i, finalment, la manca d'una “visió comuna ” i l'existència de multitud d'actors implicats sovint amb interessos contraposats (municipis, agricultors, etc.).
El taller, organitzat per l' EIP-Agri , es va celebrar en cooperació amb les institucions següents: Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia i la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.