L'Associació europea LEADER per al desenvolupament rural crea una comunitat de joves per liderar projectes als seus territoris


Comunidad de Jóvenes LEADER ELARD

19 de juliol de 2024
Dinamización rural

El grup es constitueix per crear espais comuns per a la joventut rural. El proper 2 de setembre tindrà lloc una festa de llançament i es farà una segona reunió al Congrés Europeu LEADER, el 2 i 3 d'octubre.


  • L'Associació europea LEADER de desenvolupament rural (ELARD) crea la primera 'Comunitat de joves LEADER'
  • La nova comunitat pretén atreure joves de menys de 30 anys per ser ambaixadors del projecte i més grans de 30 que vulguin ser mentors dels anteriors

La Xarxa Europea de la PAC ( EU CAP Network ) i la Xarxa PAC tenen el desenvolupament rural com un dels seus dos pilars fonamentals (pilar 1, l'agrari; i el pilar 2, sobre desenvolupament rural), sobre la base del que estableix el Pla Estratègic de la PAC 2023-2027. Dins el darrer, el relleu generacional es presenta com un dels aspectes fonamentals per garantir el futur de les àrees rurals. A més, és fonamental ajudar els joves a trobar espais d'expressió on posin en comú les seves idees i projectes sobre els seus propis territoris.

A la línia del segon pilar, l' Associació europea LEADER per al desenvolupament rural ( ELARD ) ha creat un nou projecte per constituir espais comuns per a la joventut rural. L'agrupació representa 29 països i més de 2.500 grups d'acció local ( GAL ) d'entorns rurals, de costa, urbans i periurbans, i concentra les seves accions en desenvolupament rural gràcies a l'enfocament LEADER .

És així com ha iniciat la 'Comunitat de joves LEADER' , una iniciativa que pretén “empoderar els joves per prendre un rol actiu a donar forma al futur de les seves àrees rurals”, amb l'objectiu de crear entorns on es comparteixin idees, es formin projectes de col·laboració i es desenvolupin habilitats per dur a terme un canvi positiu.

Ajuntar els joves per formar comunitat

La comunitat de joves ofereix a aquests:

  1. Coneixement compartit: a través de tallers, seminaris virtuals i presencials, on alguns experts ensenyaran als participants sobre temes de desenvolupament rural en què solen enfocar els projectes LEADER; i on els joves compartiran les seves pròpies històries i propostes.
  2. Suport i recursos: moltes vegades els joves senten que els falten recursos econòmics i de visibilitat per tirar endavant les idees. ELARD posarà a disposició dels participants mitjans, finançament i suport als projectes que es plantegin i siguin viables.
  3. Visibilitat: és fonamental rebre un suport a la comunicació dels projectes, i aquest recurs ajudarà a demostrar l'èxit de les idees i inspirar-se amb altres històries d'innovació social i canvi positiu.

A més, ELARD considera que hi ha quatre punts fonamentals pels quals els joves són ja el present dels seus territoris i pels que haurien d'interessar-se a participar a la 'Comunitat de joves LEADER':

  1. “Fes que s'escolti la teva veu”: gràcies a la participació en debats i processos de presa de decisions que impactin a les seves comunitats.
  2. “Desenvolupa noves habilitats”: la formació en la gestió de projectes, emprenedoria i desenvolupament sostenible els poden fer aquest salt diferencial.
  3. “Xarxa”: els espais comuns permetran conèixer-se entre joves afins amb idees comunes, crear sinergies i conèixer mentors que els ajudin en els seus objectius.
  4. “Crea el canvi”: la participació en projectes formarà resultats palpables i que fomentin el canvi a les comunitats locals, així com un futur sostenible.

Qui pot formar part de la joventut rural?

El projecte està explícitament dirigit a:

  • Persones menors de 30 anys : aquestes poden adaptar el seu rol segons allò que busquin d'aquestes experiències. Poden:
    • Formar part del grup directiu de la comunitat, si la seva experiència i els seus interessos així ho suggereixen.
    • Convertir-se en ambaixadors , recollint les opinions per als seus països. Es tracta del gruix del projecte.
    • Exercir labors d' administració , ajudant així a les labors tècniques a les reunions i tertúlies.
    • Ser comunicadors que creïn contingut i dissenyin campanyes.
    • Posicionar-se com a líders de grup per erigir activitats d'enfortiment dels grups.
    • Ser membres del grup per compartir informació amb la resta.
  • Persones majors de 30 anys : per realitzar labors de mentoria i acompanyament.

Sigui quin sigui el rol que es vol exercir, ELARD ha penjat un formulari on donar tots els detalls sobre el perfil que interessa al jove o al mentor. D'aquesta manera, es pot iniciar una comunicació amb l'associació per trobar el millor encaix possible a la 'Comunitat de joves LEADER'. A més, es pot contactar via correu escrivint a contactyouthunleader@gmail.com .

El proper 2 de setembre tindrà lloc una festa de llançament del projecte en format virtual (de 17.00 a 18.15, hora espanyola) per socialitzar, crear contactes i establir els objectius futurs del grup. Finalment, està previst que es faci una segona reunió al Congrés Europeu LEADER , el 2 i 3 d'octubre, al qual els menors de 25 anys poden assistir-hi amb preus reduïts.