L'associació Escoles Camperoles de Segòvia facilita la formació cultural de les persones del medi rural


La asociación “Escuelas Campesinas”

15 de abril de 2021
Dinamización rural

15/04/2021 Actualment, les Escoles Camperoles de Segòvia faciliten la formació cultural de les persones del medi rural. Per això, organitzen activitats culturals i accions comunitàries, que inclouen també grups desfavorits.


  • L'associació cultural Escoles Camperoles (Segòvia) sorgeix al si d'Unió de Camperols l'any 1992
  • Té com a objectiu la formació social i cultural de les persones que viuen i treballen al medi rural de la província
  • ISMUR – l'associació de dones rurals de Segòvia – lidera aquest projecte

Els seus programes prioritzen la independència cultural dels pobles, així com la sensibilització envers el medi ambient i les problemàtiques pròpies dels pobles: l'envelliment, la despoblació, el relleu generacional i la masculinització del camp.

L'associació cultural “Escoles Camperoles” de Segòvia sorgeix al si de la “Unió de Camperols”, l'any 1992, com a conseqüència de la necessitat de proporcionar una formació social i cultural a les persones que viuen i treballen al medi rural de la província.

ISMUR , una associació de dones rurals que neix el 1996 al si de la Unió de Camperols de Segòvia, lidera aquest ampli projecte que compta amb un ambiciós programa i amb diverses eines a la seva disposició .

Programes

Per assolir els seus objectius, executen 4 programes :

  1. Infància. Programa dedicat a nens i nenes, principalment dels pobles de la província de Segòvia, ia les comunitats on conviuen.
  2. Promoció de la inserció sociolaboral de la joventut. A través d'aquest programa , Escoles Camperoles organitza formacions i /o visites a cooperatives i iniciatives emprenedores d'èxit (cooperatives agràries i ramaderes, comerços i serveis de diferents sectors econòmics), perquè les i els joves coneguin els recursos existents a Segòvia i tinguin.
  3. Gent i terra. Aquest programa pretén recuperar els recursos culturals i naturals en desús a causa de la despoblació i facilitar la integració social i laboral de les persones en nuclis rurals.
  4. Guardians de Biodiversitat Aquest projecte porta a terme la recuperació de diferents varietats hortícoles i de cereal de la província de Segòvia, mitjançant tècniques de cultiu que potencien el segrest de carboni orgànic del sòl. municipis de la província.

Eines

Els programes de les Escoles Camperoles han desenvolupat eines pràctiques a través de les quals materialitzen els objectius de cada projecte:

  • Mercat virtual d'artesans : una web on tenen cabuda tots els artesans, especialment els més dedicats a preservar les tècniques i oficis tradicionals .
  • Catàlegs Gent i Terra: el projecte Gent i Terra registra i ordena els recursos naturals existents per destinar-los a la producció agroecològica .
  • Guardians de Llavors: és un banc de llavors que Unió de Camperols custodia des del 2002 i on recuperen llavors i sabers tradicionals. Gràcies a ell, es preserva la biodiversitat hortícola dels nostres camps i es mantenen les llavors vives.

Les Escoles Camperoles es recolzen en entitats tant públiques com privades per al finançament dels seus programes i eines.