La Xarxa Rural Nacional organitza una trobada digital sobre sanitat animal entre Grups Operatius i Projectes Innovadors


Sanidad animal

14 de maig de 2020
Innovación

14/05/2020. S'han reunit virtualment diferents actors relacionats amb la innovació al sector ramader i el medi rural amb un interès compartit: abordar la millora de la sanitat animal a través de respostes de caràcter innovador.


La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un seminari digital que ha reunit persones amb un perfil heterogeni per exposar i reflexionar conjuntament sobre la problemàtica associada a l'ús d'antibiòtics en explotacions ramaderes, la detecció primerenca i el control de malalties al bestiar mitjançant l'aplicació de tècniques innovadores que permetin millorar l'eficiència de les explotacions i el benestar animal.

Innovació per al futur del sector ramader

Els Grups Operatius (GO) són agrupacions d'actors de diferents sectors, en aquest cas ramader, procedents de centres R+D+I de formació i assessorament, centres tecnològics o institucions sense ànim de lucre, entre d'altres. S'associen per resoldre un problema des d'un enfocament innovador, multisectorial i col·laboratiu mitjançant un projecte innovador. La seva activitat està subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR).

Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) s'han exposat els treballs que s'estan duent a terme tant en matèria de promoció i suport a la innovació des del Programa Nacional de Desenvolupament Rural, com en normatives sobre les resistències antimicrobianes i l'aplicació de tècniques de bioseguretat, concretament en ramaderia extensiva, on es constaten barreres com l'escassa mentalitat en prevenció o l'ús de pastures comunals.

Intercanvi d'experiències

S'han presentat nou grups operatius i projectes de diverses comunitats autònomes (finançats per FEADER, i Horitzó 2020). Les persones participants a la reunió s'han distribuït en tres sales de treball, on han pogut traslladar i debatre amb la resta de participants els objectius, avenços, aprenentatges i reptes d'aquests projectes i compartir dubtes en relació amb aquestes temàtiques específiques .

Sala 1: Ús d'antibiòtics

Grups Operatius/ Projectes: DISARM , Desenvolupament de substitutius progressius dels antibiòtics per a una prevenció de la salut animal i Ús racional i prudent d'antibiòtics en producció porcina .

Treballs i conclusions: hi ha un consens en la necessitat de racionalitzar l'ús d'antibiòtics per a la producció ramadera . Com?: millorant el flux d'informació entre agents implicats i relacionats amb el sector, així com aconseguir que els mètodes disponibles arribin al ramader i motivar-ne la implicació en la reducció d'antibiòtics.

Sala 2: Control d'infeccions

Grups Operatius/ projectes: Millora de la bioseguretat en ramaderia bovina extensiva de la Vall d'Alcúdia , INNOTUBEX i InnoTuber .

Treballs i conclusions: la problemàtica de la tuberculosi ha de ser abordada més enllà de laplicació del Programa deradicació de la Tuberculosi bovina i cal fer ús de tots els mètodes de diagnòstic de què es disposen . A més, és convenient assolir una col·laboració entre tots els agents implicats : l'administració pública, els veterinaris, els ramaders i els gestors cinegètics.

Sala 3: Control, detecció primerenca i benestar animal

Grups Operatius/ projectes: VIGIASAN , Vigilància i control d'infecció per Lentivirus de petits remugants i WELBEEF .

Treballs i conclusions: s'evidencia la importància d'aconseguir anticipar-se a l'aparició de malalties o controlar-ne la difusió entre els caps de bestiar, per així millorar l'eficiència productiva i millorar el benestar dels animals.

Aquest intercanvi sobre sanitat animal forma part del cicle de reunions sobre grups operatius i projectes innovadors que des de la RRN s'està impulsant per donar visibilitat a les innovacions desenvolupades. Aquests intercanvis es divulgaran per les xarxes socials de la RRN i es trobarà tota la informació al calendari d'esdeveniments ia l'apartat de temàtiques de la web.