La Xarxa Rural Nacional obre el debat sobre el procés de caracterització de la ramaderia extensiva i els sistemes silvopastorals a la futura PAC


gráfico, celebró el pasado 13 de noviembre la cuarta reunión del

30 de novembre de 2020
Cambio climático y gestión de recursos naturales

30/11/2020- La Xarxa Rural Nacional (RRN), amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va celebrar el passat 13 de novembre la quarta reunió del Grup de Treball de pastures forestals i sistemes silvopastorals, en la qual s'ha posat en relleu que la ramaderia extensiva lligada al territori amb el compliment dels objectius mediambientals i de benestar animal inclosos a les estratègies comunitàries del Pacte Verd. Gràcies a la nova PAC, el sector comptarà amb l'ajut bàsic a la renda, els ecoesquemes, els ajuts associats al sector agroramader, el pagament redistribuït orientat a les petites i mitjanes explotacions i els ajuts al desenvolupament rural.


  • La Xarxa Rural Nacional, amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, convoca diferents actors del medi rural per fixar uns criteris objectius que diferenciïn els diversos sistemes ramaders i establir una gradació del nivell d'extensivitat.
  • Aquesta trobada virtual serveix de fòrum per poder articular mesures adreçades al sector, dins del marc de l'actual debat per al disseny de la Política Agrària Comuna post 2020 .

A aquesta trobada multidisciplinària han acudit actors del medi rural relacionats amb la gestió de les pastures forestals i sistemes silvopastorals , i que pertanyen a diferents àmbits com el de l' administració, la investigació, la universitat, les organitzacions ecologistes i les associacions, representants de la Plataforma de Ramaderia Extensiva, així com altres col·lectius molt lligats al sector ramader, amb l'objectiu de debatre ; especialment en la determinació d'uns criteris objectius que permetin diferenciar els diversos sistemes ramaders i establir-ne una gradació del nivell d'extensivitat. Aquesta caracterització seria el pas previ per poder articular mesures adreçades al sector, especialment en el marc de l'actual debat per al disseny de la Política Agrària Comuna més enllà del 2020 .

Conclusions

Algunes conclusions a destacar, derivades de la jornada han estat:

  • La rellevància de celebrar fòrums i trobades, posant el focus a la ramaderia extensiva, per aproximar-nos a la realitat i resoldre la problemàtica que es deriva en tots els nivells i que afecten la gestió de les explotacions ramaderes
  • La importància de millorar la comunicació, i la necessitat de donar conceptes clarament definits i que no siguin inequívocs, traslladant les peculiaritats de cada comunitat autònoma a un llenguatge homogeni”.
  • La necessitat de disposar d'un sistema d'informació d'explotacions , l'eina administrativa del qual permeti que tota la informació que pugui tenir el ramader, els pastors i les administracions s'integri a la mateixa base de dades i permeti implementar intervencions, així com la necessitat d' integrar cartografies comunes, i permetre unificar en una mateixa aplicació totes les capes d'informació geogràfica existents.

La reunió es tanca amb l'objectiu de dissenyar un full de ruta , per treballar en la definició i concreció dels sistemes ramaders, tenint en compte que tot el sector agroalimentari, i per tant la ramaderia extensiva, a més dels fons FEADER, rebran fons addicionals a través del Pla de Recuperació .

Documentació d'interès

La jornada ha partit de dos documents per al debat i la lectura dels quals és recomanable:

" Proposta de caracterització de la ramaderia extensiva. Aproximació a la diferenciació del grau d'extensivitat ".

Aquest informe ha estat elaborat per WWF Espanya , Transhumància i Natura , la Societat Espanyola de Pastures i la Plataforma per la Ramaderia Extensiva i el Pastoralisme , i publicat el juliol de 2020, en el qual es busca posar sobre la taula diferents paràmetres, combinables entre si, per caracteritzar el grau d'extensivitat de les explotacions. Posteriorment serà el mateix MAPA qui desenvolupi la metodologia a utilitzar per identificar les explotacions i proposi les mesures més convenients per donar suport a la ramaderia extensiva a la nova PAC, especialment al Primer Pilar.

" Informe sobre la situació de la ramaderia extensiva a Espanya. Definició i caracterització de l'extensivitat de les explotacions ramaderes a Espanya ".

Aquest informe ha estat elaborat per a la Subdirecció General de Productes Ramaders i Cinegètics del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació (MAPA), per la Fundació Entretantos i la Plataforma per la Ramaderia Extensiva i el Pastoralisme , per a l'estudi específic de la ramaderia extensiva al nostre país, en base a la necessitat de millorar-ne la substancial.