
26 de abril de 2021
26.04.2021. Trenta anys no són res. I són tot alhora. LEADER compleix el 30è aniversari: març 1991 - març 2021. La iniciativa europea LEADER va néixer per combatre el despoblament del medi rural, a través de la diversificació de l'economia mitjançant la participació activa de la població interessada, de les empreses, de les associacions i de l'administració de les zones rurals beneficiàries. En definitiva, es va emparar els agents locals i se'ls va donar poder d'actuació al seu àmbit.
- Els estudis LEADER versen sobre diferents temàtiques que afecten el seu àmbit d'actuació: dones, cooperació, marc jurídic, estadístiques i accions locals durant la pandèmia
- L'edició forma part dels convenis subscrits amb cadascuna de les xarxes nacionals de grups d'acció local, REDR i REDER.
Aquesta participació es va canalitzar per mitjà dels Grups d'Acció Local (GAL) , que han estat els responsables del disseny i l'execució dels Programes de Desenvolupament Rural a nivell regional.
Amb motiu d'aquesta celebració, la Xarxa Rural Nacional (RRN) ha publicat una sèrie d'estudis sobre LEADER sobre diferents temàtiques sota el mantell d'actuació.
Publicacions
Com a part dels convenis que subscriu anualment la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària amb cadascuna de les xarxes nacionals de Grups d'Acció Local - REDR (Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural) i REDER (Xarxa Estatal de Desenvolupament Rural) - s'han elaborat els estudis següents:
- "Recopilació de les estadístiques d'interès sobre els grups d'acció local" : es tracta d'una radiografia del que ha suposat LEADER a les àrees rurals espanyoles en el darrer període de programació 2014-2020 des del punt de vista quantitatiu , amb taules, xifres i dades elaborades sobre la base de les respostes de 105 grups LEADER.
- "Estudi estructurat sobre el valor afegit de l'acció dels Grups d'Acció Local en l'actual període. Valor afegit de LEADER al territori": estudi formulatiu i descriptiu sobre el valor afegit de la metodologia LEADER, en el desenvolupament del qual s'han implicat experts de xarxes regionals, grups d'acció local, representants de la societat civil, organitzacions, administració local i sector empresarial instrumentalitzat a través de diversos articles. En aquests articles i entrevistes apareix la realitat no visible dels territoris i es posen de manifest les singularitats locals, i la relació amb un ordre social, cultural i moral determinat, latent i viu a les zones rurals.
- Estudi de les accions realitzades pels Grups d'Acció Local per a la recuperació de les àrees rurals afectades per la COVID-19: publicació que recopila iniciatives posades en marxa a diverses zones rurals espanyoles durant els pitjors moments de la crisi sanitària provocada per la pandèmia. En concret, podem trobar més de mig centenar de projectes ideats pels grups d'acció local que constitueixen un exemple de constància, resiliència i compromís pel territori, i una mostra del que és capaç d'aconseguir LEADER en benefici de les persones, els seus darrers beneficiaris. Aquests projectes, també, demostren la tasca imprescindible dels grups LEADER sobre el terreny, capaços d'adaptar-se a qualsevol situació, per greu que sigui.
- “Paisatge de cooperació LEADER 2014-2020 ”: recopilació de projectes de cooperació LEADER de diverses comunitats autònomes espanyoles que recull una selecció de bones pràctiques posades en marxa conjuntament per diferents grups d'acció local en el període 2014-2020.
- "La dona als GAL i al medi Rural": quin és l'escenari actual de les dones rurals a Espanya? Aquesta obra recull la realitat de les dones actualment mitjançant l'anàlisi de les dades i una exposició de diferents testimonis d'experiències reals. La metodologia usada es basa en els resultats d'una
enquesta realitzada als grups d'acció local (GAL) del territori espanyol. Els objectius de l'enquesta cercaven, entre altres coses, mesurar la presència de les dones als òrgans de gestió i decisió dels GAL. Així com quantificar la presència i participació de les dones a les empreses creades a través de projectes aprovats pels GAL amb finançament FEADER, durant el període 2014-2020.
- "Desenvolupament rural. Enfocament líder i grups d'acció local. Anàlisi jurídica": estudi realitzat per REDER (Xarxa Estatal de Desenvolupament Rural) i la Fundació General de la Universitat de Burgos en què s'analitza la situació jurídica de la metodologia Leader a les diferents comunitats autònomes. L' objectiu de la publicació és elaborar una proposta capaç d'harmonitzar i homogeneïtzar el camp jurídic de LEADER amb vista al proper període de programació, detectant i analitzant aquells aspectes que resulten més dubtosos o problemàtics. La conclusió final indica la necessitat d'una harmonització jurídica que aporti seguretat i fortalesa a aquesta metodologia a totes les comunitats autònomes.
Podeu consultar aquestes publicacions a través del següent enllaç .