
28 de juny de 2021
La Xarxa Rural Europea (ENRD) ha publicat l'informe “Veus europees”, el qual recull les preocupacions i esperances de més de 3000 ciutadans rurals de 19 països diferents de la UE que van organitzar i van participar en una sèrie de tallers per construir una visió a llarg termini “per a l'Europa rural”.
- L'informe “Veus europees” recull les opinions de 3000 ciutadans rurals de 19 països de la Unió Europea
- Els testimonis han estat recollits per les diferents xarxes rurals europees, entre les quals la Xarxa Rural Nacional, a partir dels tallers realitzats per agents del territori
Els participants van haver de fer front a les restriccions imposades per la pandèmia i fer els tallers en format virtual. Els seminaris també van haver de completar-se en un període de temps molt curt, entre desembre del 2020 i finals de febrer del 2021 - per tal de complir amb el cronograma de consultes per alimentar la comunicació prevista per la Comissió Europea i que sortirà en breu.
Europa Rural 2040
Els grans epígrafs que es recullen a l'informe sobre aquesta visió de futur de l'Europa Rural el 2040 són: Infraestructura i serveis (escola, transport, etc) / Canvi digital i tecnològic (accés a internet i alfabetització digital) / Subministrament de béns bàsics (aliments i energia) / Ocupació / Inclusió social (diversitat) / Medi Ambient .
I els grans titulars que deixen aquest informe sobre les opinions recollides entre la població són:
- Adoptar una visió holística pot generar múltiples beneficis econòmics, ambientals i socials . La gent demana un desenvolupament sostenible interconnectat que parteixi des del que és local .
- S'exigeix una infraestructura digital d'alta qualitat assequible i accessible . Això es reclama com un requisit previ per al desenvolupament de moltes altres activitats, tant econòmiques com a socials, i s'identifica com una de les prioritats més altes.
- Es reconeix la força de l'esperit comunitari i la importància del voluntariat per a activitats socials . Hi ha una gran consciència de sororitat rural . Centres rurals, espais de trobada físics i animadors van ser identificats com a necessaris per donar suport a la continuació i el desenvolupament de les activitats existents i el llançament d'altres de noves.
- Preocupació sobre la disponibilitat i qualitat actuals de la infraestructura i els serveis , inclosos salut, educació, transport i habitatge, particularment en àrees remotes. Hi ha pessimisme respecte al futur de les mateixes.
- Preocupació sobre el canvi climàtic, la degradació ambiental i l'exercici de pràctiques agrícoles insostenibles . La gent destaca els impactes derivats dels mateixos i es reclama un major enfocament en la sostenibilitat .
- Es percep que les àrees rurals es poden veure afectades pel canvi climàtic . Això no obstant, hi ha consciència que les comunitats rurals estan ben situades per contribuir positivament a la transició verda.
- La necessitat de fer que l'agricultura sigui més sostenible i reduir-ne els impactes ambientals negatius és un problema plantejat per la majoria.
- Millora de les polítiques de desenvolupament rural i la governança . S'expressa la necessitat d'augmentar la participació en la presa de decisions des de l'àmbit local i d' enfortir les xarxes i aliances rurals , així com els vincles entre les zones rurals i urbanes. Es reclamen marcs normatius, fiscals que facilitin el desenvolupament rural, en comptes d'obstruir-los, així com menys tràmits burocràtics i administratius.
Per consultar l'informe complet podeu descarregar-lo des d' aquí .
La visió d'Espanya
En el cas d'Espanya, la Xarxa Rural Nacional (RRN) va ser l'entitat encarregada de difondre, animar i donar suport a les entitats del territori perquè organitzessin els tallers participatius - a través de les Antenes Regionals - i d'enviar els resultats a la Xarxa Rural Europea .
Per això, les Antenes Regionals de la RRN van desenvolupar un total de deu jornades de difusió entre el 8 i el 13 de gener de 2021 i es van encarregar més tard de recopilar els resultats dels tallers organitzats per les entitats locals de desenvolupament rural de les comunitats autònomes. Els resultats obtinguts van ser els següents .
Al marge de l'informe “Veus rurals” publicat per la Xarxa Rural Europea, s'espera que la Comissió Europea emeti la comunicació sobre la visió a llarg termini de les zones rurals de la RRN properament, a la qual hauran contribuït tant aquests resultats com els de la consulta pública oberta l'any passat.