La Xarxa PAC selecciona vuit projectes nacionals per competir als “Premis d'Inspiració Agrària i Rural” ARIA 2023


Finalistas ARIA 2023

06 de setembre de 2023
Dinamización rural

Dos projectes espanyols per cadascuna de les quatre categories aspiren a convertir-se en un dels 24 finalistes


  • L'objectiu dels premis és identificar i posar en valor casos de bones pràctiques desenvolupats sota el mantell de la PAC per facilitar l'intercanvi de coneixements agraris i rurals
  • Al novembre es coneixeran els preseleccionats, que competiran per un dels cinc guardons el proper desembre a Brussel·les

Els Premis d'Inspiració Agrària i Rural ARIA 2023 , successors dels Premis d'Inspiració Rural , ja tenen els seus contendents preparats per rebre els guardons de mà de la Xarxa Europea de la PAC . La Xarxa PAC ha estat l'entitat encarregada a Espanya de seleccionar els millors projectes presentats a cadascuna de les categories i, com a tals, ha fomentat la participació i ha estudiat les candidatures per enviar a la Unió Europea.

Aquesta edició té com a lema “Impulsar les capacitats per a l'agricultura i les zones rurals” , ja que el 2023 és “l'any europeu de les habilitats” . Els projectes presentats beuen del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) i/o del Fons Europeu Agrícola de Garantia ( FEAGA ) , i estan en línia amb els valors i objectius que promouen la Visio na Llarg Termini per a les Zones Rurals i el Pacte Rural de la Uni ó Europea.

Així, després de l'avaluació per part de la Xarxa PAC de les candidatures rebudes, els projectes espanyols seleccionats per competir als premis europeus —segons les quatre categories temàtiques— són :

  1. Protecció del medi ambient

a. FruitCARE – Substitució de PPPs en fruita de pinyol, fruits vermells i raïm de taula (Regió de Múrcia) .

Persegueix l'establiment de programes de substitució de fitosanitaris/pesticides en fruita de pinyol, fruits vermells i raïm de taula. Els seus treballs permeten una gran aplicació dels resultats a diferents contextos geogràfics.

b. Equip d'innovació “Micorizes”: Cultiu i aplicació de micorritza autòctona per a producció hortícola a La Rioja (La Rioja) .

El projecte ha fet servir solucions naturals per millorar la producció hortícola i lluitar contra el canvi climàtic, reduint al 0% l'ús de productes químics i generant un mètode replicable per a les àrees rurals.

  1. Teixit socioeconòmic de les zones rurals

a. “Estretejant llaços”, promoció de productes i comerç locals (Andalusia) .

Els resultats han permès reforçar les connexions entre els productors i els comerciants locals , identificant i promovent el consum de productes artesans i de proximitat. A més, han impulsat l'ús de noves tecnologies a l'hora de promocionar els productes i els comerços de la zona.

b. Projecte de cooperació regional “+Empreses +Empleo +Rural” (Castella i Lleó) .

Onze grups d'acció local (GAL) de la zona han treballat i treballen conjuntament per millorar l'ocupació i l'emprenedoria, visibilitzant les oportunitats laborals i promovent el desenvolupament sostenible a les àrees rurals. Contribueixen, així, a la dinamització i promoció del mercat laboral gràcies a la informació, assessoria i monitorització dirigides a desocupats, emprenedors i empreses. A més, tenen una plataforma d'ocupació rural.

  1. Habilitats de les parts interessades rurals

a. Xarxa d'Alerta i Informació Fitosanitària d'Andalusia (RAIF) (Andalusia) .

A través de la xarxa es realitza una transferència d'informació sobre el maneig dels cultius que permet que els agricultors monitoritzin les dades dels seus cultius i que els tècnics processin la informació. Així, es millora la presa de decisions a diferents zones d'Andalusia, oferint alternatives i optimitzant certes pràctiques com l'ús de fitosanitaris, contribuint així a la lluita contra el canvi climàtic.

b. Belacolmea: cosmètics naturals per a la millora de la viabilitat de les granges d'apicultura (Galícia) .

Aquests cosmètics naturals suposen un exemple de desenvolupament rural i equilibri ecològic. Amb ells augmenta la professionalització del sector gràcies a nous productes d'alt valor afegit. A més, diversifiquen la producció apicultora a les zones rurals.

  1. Agricultura intel·ligent i competitiva

a. GO Phytovid: Optimització de l'ús de fitosanitaris en viticultura sobre la base de mapes de vigor (Catalunya) .

Aquest projecte d‟innovació ha demostrat que la reducció dels fitosanitaris d‟origen químic és possible en combinar formació i tecnologia. A més, les pràctiques s'alineen amb l'Estratègia “De la Granja a taula”.

b. Bioterreta, custòdia agrària (Comunitat Valenciana)

Aquest projecte proveeix un servei de custòdia de les terres per als amos i agricultors i ramaders que no volen continuar amb l'activitat de les granges. Així, promou el relleu generacional i genera llocs de treball a la regió.

 

Al costat d'aquestes categories, s'atorgarà un premi de vot popular que es farà a través d'una votació en línia. Per a la final, la Xarxa Europea de la PAC valorarà durant el mes de setembre tots els projectes rebuts per part de les xarxes nacionals europees dels diferents estats membres, desenvolupats en el context de la PAC i que serveixin dʻinspiració i com a aprenentatge entre iguals, fomentant lʻintercanvi de resultats entre els agents interessats de la PAC.

Al novembre, l'organització publicarà els 24 finalistes preseleccionats entre tots els projectes presentats per les Xarxes Nacionals europees. El procés culminarà amb la celebració d'una cerimònia final a Brussel·les el desembre vinent, on s'anunciaran els cinc guanyadors (un per categoria i el vot popular).

Edició de 2022

Encara anomenats Premis d'Inspiració Rural, el 2022 els premis van comptar amb un finalista espanyol en la categoria de Futurs digitals: el projecte Museus Vius- Living Museums , de Castella i Lleó, Galícia i República Txeca, per tractar-se d'un projecte rural que inclou la innovació i les noves tecnologies en el seu desenvolupament.