La Xarxa PAC recopila un conjunt de bones pràctiques eficaces en la generació de sinergies agroambientals


BBPP Medioambiente

07 de març de 2025
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Biodiversidad y paisaje

La Xarxa PAC publica la “Memòria de bones pràctiques mediambientals al medi rural” amb 22 projectes d'èxit desenvolupats a les 17 comunitats autònomes espanyoles


  • La Xarxa PAC publica la “Memòria de bones pràctiques mediambientals al medi rural” amb 22 projectes d'èxit desenvolupats a les 17 comunitats autònomes espanyoles
  • Anomenem "bones pràctiques" les iniciatives d'emprenedoria local que solucionen problemes o que aprofiten oportunitats als seus territoris millorant la vida dels seus habitants en el procés
  • En el cas daquesta memòria, els projectes es financen a través de suports de la PAC i dajuts rurals a nivell europeu (fons FEADER o FEAGA)

Idees inspiradores portades a la pràctica per homes i dones que es desviuen pel poble. Projectes locals creats i desenvolupats per i per al territori on neixen, recolzats majoritàriament per Grups d'Acció Local ( GAL ). Això són per a la Xarxa PAC les bones pràctiques , iniciatives que —tal com les defineix laXarxa Europea de la PAC— són estratègies, programes, projectes, procediments o pràctiques de gestió i implementació que compleixen les característiques següents:

  • Han estat provades i validades i s'han implementat amb resultats positius.
  • Són reeixides i innovadores.
  • Es poden desenvolupar i adaptar a altres contextos, és a dir, són transferibles.
  • Contribueixen a la millora del seu exercici.

Són, sobretot, els fets i les accions que milloren la qualitat de vida de la població, la gestió sostenible dels recursos o la participació activa dels agents implicats.

Per això, la Xarxa PAC els dóna el seu merescut reconeixement a través de la publicació de la “Memòria de bones pràctiques mediambientals al medi rural” amb 22 projectes d'èxit desenvolupats a les 17 comunitats autònomes espanyoles i finançats amb fons agraris i rurals europeus.

Tipologies de projectes

Les 22 estratègies compilades per la Xarxa PAC presenten una gran varietat de disciplines que aborden iniciatives al seu territori amb un objectiu clar: implementar la coexistència del medi agrari i el medi ambient perquè la natura els permeti millorar les condicions i els resultats dels seus treballs, tenint sempre com a base la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. Tots ells, a més, es caracteritzen per ser projectes desenvolupats per una única persona o per un nombre limitat de socis i no per empreses de grans dimensions.

Així, els projectes exposats es basen en:

  • Recuperació de la biodiversitat agroforestal : són els casos de Mons Nous o de Granja Zael , negocis de ramaderia regenerativa que estan produint carn de primera qualitat recuperant la salut dels terrenys on pasturen els seus animals. O dels conjunts de finques de Bioterreta i de La Jonquera , que es recolzen en l'agricultura regenerativa i en la gestió de les terres en comú per recuperar-les, rendibilitzar-les o per repoblar un llogaret deshabitat.
  • Aprofitament dels ecosistemes: entre ells trobem l' Associació Apicultors Eivissa o el projecte Oliveres d'Aragó , que protegeixen el patrimoni genètic de les abelles eivissenques i de les varietats aragoneses d'oliveres, respectivament; a la formatgeria La Jarradilla , que fa el mateix amb els formatges passegos; o al projecte Revergeo , a la Llacuna de Gallocanta, que ha reconvertit un abocador il·legal en un observatori d'aus.
  • Energia assequible i sostenible: en aquesta memòria podem trobar els casos de Ballesteros Genera , LICLE, Enfocc o Calor Rural , que han construït projectes comunitaris per gestionar de millor manera la biomassa forestal dels seus territoris i aprofitar-la en xarxes de calor més eficients; Microrizes , a la Rioja, que recupera sòls agrícoles amb estructures simbiòtiques de fongs i arrels; o La Palma Orgànica , que crea compost amb residus orgànics domèstics.
  • Qualitat diferenciada: alguns exemples recopilats en aquest document són Trasdeza Natur , que produeix snacks de poma deshidratada; TerrAmor , amb els seus minikiwis; Vinyes Domènech i la seva producció de vi; l'extremenya Abona Global , amb fertilitzants amb formulats naturals; o la val·lisoletana Insectropia , que desenvolupa larves de cuc de la farina que serveixen com a aliment per al bestiar de granja.

A la pàgina web de la Xarxa PAC es poden trobar més exemples al visor de Bones Practiques , i és possible incloure iniciatives considerades vàlides, prèvia sol·licitud a la Xarxa PAC.