La Xarxa PAC aborda el relleu generacional en una jornada sobre “Espais Test Agraris”


JORNADA ESPACIO TEST AGRARIOS

18 de desembre de 2024
Dinamización rural
Innovación

Un "Espai Test Agrari" és un programa de facilitació per a la instal·lació de nou camperolat amb poca experiència


  • Un "Espai Test Agrari" és un programa de facilitació per a la instal·lació de nou camperolat amb poca experiència
  • La Xarxa PAC organitza una jornada sobre aquesta eina a Betxí, Castelló, de la mà de RETA, la Xarxa d'Espais Test Agraris
  • Amb aquesta eina, la incorporació es dóna amb el desenvolupament de lactivitat agrària de forma autònoma ia escala real per temps limitat en forma de prova

S'estima que el 2050 la població mundial serà de 9.700 milions d'habitants. L'agricultura, doncs, ocupa una posició preponderant en el desafiament de l'alimentació de la població esmentada. I és aquí on els joves i nous agricultors entren en joc: per abordar els nous sistemes agroalimentaris, és fonamental el relleu generacional al sector agrari.

Per abordar-ho, la Xarxa PAC va organitzar el passat 12 de novembre a Betxí (Castelló) una jornada sobre “Espais Test Agraris”, una eina de facilitació per a la instal·lació de nou camperolat amb poca experiència. Amb el “testeig”, la persona incorporada desenvolupa la seva activitat agrària de manera autònoma ia escala real per temps limitat. Després es pot consolidar o abandonar aquest projecte, una vegada es verifiqui si era l'adequat, o no, a les circumstàncies oa les del mercat. Per a l'espai, cal una governança compartida on una entitat promotora lidera el procés d'estructuració dels suports físics, legals i integrals que necessita cada espai test agrari. Entre aquestes entitats territorials destaquen les Cooperatives agràries, els grups d'acció local i les administracions locals, principalment els ajuntaments.

Tot plegat, es pretén mobilitzar gent nova en espais de terres abandonades que puguin ser recuperats per a l'activitat agrària.

Programa de la jornada

La jornada es va organitzar en col·laboració amb RETA ; la Xarxa D'Espais Test Agraris, que té com a objectiu fomentar el relleu generacional al sector agrari. Per això, es va explicar en primera instància el funcionament dels espais test agraris, i se'n va marcar el caràcter innovador al nostre país, atès que tradicionalment les empreses agràries s'han traspassat d'una generació a una altra a l'àmbit familiar. Amb aquesta eina, s'identifiquen nous perfils per incorporar el sector agrari sense un vincle familiar directe.

El més destacat de la jornada van ser els Grups de Treball , tres en concret, on els participants debatien sobre una temàtica a través de la figura d'un dinamitzador. Els temes tractats van ser:

  • Espais test agraris en el context de les cooperatives agràries.
  • Espais test agraris en el context dels grups d'acció local i les associacions de desenvolupament rural.
  • Espais test agraris en el context de les administracions locals i els ajuntaments.

A través de tots ells es van debatre les característiques desitjables en cadascun dels contextos perquè els espais fossin permanents i no efímers, encara que es va remarcar la idea que no passa res si un espai test agrari finalitza després d'un temps de prova. Encara que el que és desitjable és que es puguin quedar de manera permanent per ajudar a la jubilació de la plantilla d'una cooperativa, per exemple.

In situ

El tram final de la jornada va concloure amb la visita en persona a l'espai test agrari “El Rajolar - Fundació Novessendes” , un projecte d'agroecologia on han recuperat terrenys de l'horta tradicional abandonats, aportant solucions participatives i aprofitant els recursos comunitaris per generar un impacte positiu per a les persones del propi entorn circumdant.