La “Xarxa d'Espais Test Agraris” aposta pel relleu generacional al camp


Red de Espacios Test Agrarios

02 de juny de 2020
Dinamización rural
Innovación

El Grup Operatiu RETA ha creat la “Xarxa d'Espais Test Agraris”, una eina que facilita la incorporació de nous agents al medi rural i que proporciona oportunitats d'accés a la terra per a les persones emprenedores.


  • El Grup Operatiu RETA crea la “Xarxa d'Espais Test Agraris” amb l'objectiu de facilitar la incorporació al medi rural de persones amb experiència prèvia o sense
  • Els espais test agraris són incipients a Espanya, ja que fins ara les incorporacions agràries s'han donat tradicionalment de generació en generació

Els espais test agraris tenen per objectiu facilitar el relleu generacional a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, atraient i assentant les persones joves als territoris rurals.

Aquests espais permeten a les persones emprenedores provar el projecte abans de decidir si finalment el desenvolupen o no. D'aquesta manera, s'assegura un grau d'èxit més gran en la incorporació definitiva al sector rural.

En paraules d' Albert Puigvert, gerent d'Arca - l'associació de Grups d'Acció Local LEADER de Catalunya i la qual forma part de RETA - “els espais test agraris són tan diversos com hi hagi territoris i activitats”. De fet, Albert confirma la creació de 4-5 espais test agraris a la província de Barcelona, a més d'un altre a Extremadura, lligat a una cooperativa que ha muntat la seva pròpia escola de pastors. Al juliol RETA realitzarà un seminari digital per explicar detingudament el funcionament de la xarxa d'espais test agraris.


Accessibilitat global

El que és realment destacable és que es tracta d'una eina oberta, global i democràtica en què no hi ha biaixos per una vinculació prèvia, o no, al medi rural. Per a una persona aliena al sector agrari el camí per accedir al món rural és complex i requereix suport específic , sobretot en la fase entre la formació i la creació de l'empresa.

L'activitat rural necessita uns recursos indispensables, entre els quals destaquen:

– L'accés a la terra.

– La inversió inicial.

– La formació tècnica.

– L'experiència pràctica.

– El contacte amb els agents agraris o la inserció al medi rural.


Les noves dinàmiques econòmiques i socials mostren com els perfils dincorporació al sector agrari estan canviant, i com persones sense una tradició familiar rural sincorporen com a nous agents agraris. Aquesta nova generació incorpora una visió renovada del sector, on destaquen elements d' innovació importants que enforteixen la viabilitat, tant des d'un punt de vista econòmic com social i ambiental.

En aquest context, els espais test agraris proporcionen un suport permanent i personalitzat en la incorporació progressiva dels nous agents rurals, garantint-ne la professionalització alhora que l'avaluació del model d'empresa agrària escollida.

Antecedents

Els espais test agraris són recents a Espanya. Fins ara no hi havia experiència, ja que les incorporacions agràries s'han donat majoritàriament de generació en generació. Les úniques experiències similars vinculades al procés d'incorporació de nous agents al sector són les escoles de pastors , les quals aporten una formació contínua i intensiva per capacitar professionals de la ramaderia, facilitant eines per a la innovació al sector.

Els espais test agraris apareixen als Estats Units l'any 1998 i s'adapten al model europeu a França a partir de l'any 2006. Aquests darrers neixen per donar resposta als reptes plantejats per la incorporació de nous agents al sector agrari: perfils sense un vincle familiar directe i amb unes necessitats molt específiques en el procés d'instal·lació. A França el model es consolida el 2012 amb el naixement de RENETA (Réseau National des Espaces-Test Agricoles).

El Grup Operatiu RETA impulsa aquest projecte d'innovació social per atendre les necessitats de relleu generacional al sector agrari, així com per desenvolupar la Xarxa d'Espais Test Agraris a Espanya, fins ara inexistent.