
12 de maig de 2021
11/05/2021 La Xarxa Rural Nacional ha organitzat l'intercanvi d'experiències LLEGIR: connexions urbà rurals, generant un espai d'intercanvi d'experiències entre Grups d'Acció Local que treballen per potenciar les interaccions entre les àrees urbanes, rurals i periurbanes. La trobada ha reunit de manera virtual més de 160 persones de diferents àmbits.
- S'han analitzat les relacions urbà rurals a través del desenvolupament d'activitats vinculades a l'alimentació, el turisme, la creació d'ocupació, noves oportunitats i digitalització al medi rural
A Europa, més de 96 milions de persones viuen al medi rural, cosa que representa gairebé un 22% de la població total europea. És per això que, la tendència de les polítiques impulsades al si de la Unió ha evolucionat cap a un enfocament més territorial, centrant-se en l'àmbit local, amb l'objectiu de generar avantatges competitius als territoris, i prestant més atenció a la idea de desenvolupament integrat .
En aquest context, és important subratllar la importància de les àrees rurals a la Unió Europea, ja que reporten grans beneficis al conjunt del territori, contribueixen a la riquesa i diversitat cultural, garanteixen la gestió de recursos naturals i productes de qualitat i aposten per una Europa més verda i sostenible. Tanmateix , també s'han d'enfrontar als grans desafiaments com són la despoblació, l'envelliment de la població rural, l'accés reduït als serveis o la bretxa digital entre medi urbà i rural.
Projectes urbà-rurals
Per aquest motiu, els esforços en els darrers anys no s'estan centrant, únicament en aspectes relacionats amb la qualitat de vida i el benestar social, sinó que també s'està exigint la integració de les àrees rurals i el medi urbà, concebent el territori com un tot . En aquest objectiu està treballant el projecte H2020 “ROBUST: Rural-Urban Unlocking- Rural-Urban synergies ” , un projecte de col·laboració entre 11 països europeus, en què a través de laboratoris vivents (living labs), es treballa per afavorir un fòrum estructurat on compartir experiències i troballes en temps real.
D'altra banda, des de la Comissió Europea s'ha posat en marxa el desenvolupament d'una visió a llarg termini de les zones rurals europees , amb l'objectiu d'aprofitar-ne al màxim les potencialitats. En aquest context, el projecte H2020 SHERPA: laboratori sostenible pel treball inclusiu amb actors en matèria de política rural. Té com a objectiu donar suport a l'elaboració i desenvolupament de polítiques modernes per a les zones rurals en el període 2023-2027 creant vincles entre ciència, societat i política en el disseny de propostes concretes per a futures agendes de recerca, donant resposta a les necessitats dels actors que habiten al medi rural.
El paper dels GAL
En aquest intercanvi d'experiències LEADER es va comptar amb la participació de quatre grups d'acció local que han estat treballant per reforçar aquestes connexions entre medi urbà i medi rural.
- Laboratori de cohesió territorial: coordinat per la Associació Nord-est de Salamanca , és un projecte de cooperació del període 2007-2013, en el qual s'asseuen les bases per a una reordenació territorial que permeti corregir els desequilibris existents a través d'una metodologia ascendent, en què s'inclou tots els actors involucrats per a un desenvolupament territorial policèntric.
- Desenvolupament de l'agricultura periurbana a Astúries: un projecte coordinat per ADICAP dirigit a recuperar la tradició agrícola i coneixement camperol perdut després de la reestructuració agrícola. Per això, es planteja el desenvolupament duna agricultura periurbana i urbana aprofitant els nous nuclis de població i oportunitats de mercat.
- Projecte de cooperació Artesania al Medi rural ART-RURAL : coordinat pel Grup ADRECAG , vol posar en valor de forma innovadora i creativa, l' artesania del territori a través de les noves tecnologies , apropant els productes artesanals a les zones urbanes a través de plataformes digitals.
- Apropament rural-urbà, posant en valor l'agricultura i productes locals : coordinat per MENDINET , impulsa, des de l'àmbit rural, la connexió de la societat amb l' economia i cultura local , fomentant el compromís de la mateixa amb el desenvolupament territorial sostenible, els productes locals i el medi rural i litoral.
La jornada també va comptar amb un espai de participació i debat on els assistents van poder comentar les seves pròpies experiències, preguntar als ponents alguns dels dubtes que els havien sorgit durant les exposicions, així com reflexionar entorn de les limitacions que troben els territoris, i en concret els Grups d'Acció Local, per reforçar les relacions entre l'urbà i el rural, així com les oportunitats.