La RRN participa activament al Grup Temàtic europeu sobre «Bioeconomia i acció pel clima a les zones rurals»


Reunión de Grupos Temáticos de Bioeconomía

01 de abril de 2020
Cambio climático y gestión de recursos naturales

01/04/2020. La Xarxa Rural Nacional ha participat activament a la 3a reunió del Grup Temàtic sobre «Bioeconomia i acció pel clima a les zones rurals», traslladant a Brussel·les les conclusions dels estudis realitzats pel Grup Operatiu espanyol CARBOCERT, el qual desenvolupa metodologies que permeten comptabilitzar l'augment de carboni en sòls agrícoles i en estructures fixes i perdura.


  • La RRN aporta metodologies que permeten potenciar i certificar laugment de carboni en sòls agrícoles.
  • L'objectiu d'aquesta reunió del Grup Temàtic liderat per ENRD és el debat sobre com certificar i demostrar les accions pel clima fetes al medi rural

Grup Temàtic sobre «Bioeconomia i acció pel clima a les zones rurals»

L'objectiu d'aquesta reunió organitzada per l'ENRD – la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural – és demostrar i certificar els esforços del medi rural per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, perquè es reconeguin aquestes accions pels mercats, les autoritats i la societat en general. Per això calen sistemes de certificació, etiquetes climàtiques, etc.

La dinàmica de la reunió consisteix en una exposició de les polítiques europees per part de diferents institucions relacionades i en la presentació d'exemples pràctics desenvolupats a diferents països de la Unió Europea - a través dels seus propis grups operatius i projectes innovadors, iniciatives LEADER, etc. - i, a posteriori, s'inicia un debat sobre com aconseguir aquests objectius.

En definitiva, es tracta d'identificar les formes més adequades per demostrar la contribució del medi rural a l'acció pel clima, així com assolir pràctiques agronòmiques sostenibles i efectives en la contribució al clima.

GO Carbocert

La Xarxa Rural Nacional ha comptat amb el ponent Andrés Esteban , de la UNE – Associació Espanyola de Normalització – i coordinador del Grup Operatiu CARBOCERT. olivera, ametller, cítrics i arròs).

La presentació es va focalitzar en els reptes trobats en el desenvolupament d'un esquema de certificació per a aquestes mateixes pràctiques. Alhora, es va mostrar la importància de l'harmonització dels procediments de recollida de dades per obtenir una base sòlida en l'elaboració de l'esquema de certificació i del suport que poden donar normes (ISO 10694:1995 “Soil quality” per a la determinació d'orgànic carbon i nitrogen estocs i les variacions del mineral sòlid en plot scale”).

Pots trobar les conclusions de la 3a reunió del Grup Temàtic sobre «Bioeconomia i acció pel clima a les zones rurals» a: https://bit.ly/3dUFdcu