La nova PAC dóna suport a l'Acord sobre el sòl per a Europa


La nueva PAC apoya el “Acuerdo sobre el suelo para Europa”

17 de març de 2023
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Biodiversidad y paisaje

L'objectiu principal és establir 100 "living labs" per transicionar cap a sòls més saludables el 2030 a través del desenvolupament de coneixements i solucions reals per als problemes del sòl.


  • La Missió de la Unió Europea “Un acord sobre sòl per a Europa” va orientada a construir un marc eficaç per a la protecció i restauració del sòl
  • La nova PAC se centrarà a fomentar pràctiques agràries que potenciïn l'agricultura de carboni
  • L'Estratègia del sòl de la Unió Europea per al 2030 anuncia una nova Llei de Salut del Sòl per al 2023 per garantir la protecció i salut dels sòls

Els terres són un recurs escàs i no renovable. Es necessiten centenars d'anys per generar un centímetre de terra vegetal que es pot consumir en un parell d'anys o menys. Els sòls són, doncs, la base per a una alimentació nutritiva i saludable, però també són els salvaguardes del medi ambient: regulen els cicles de l'aigua, tenen biodiversitat, cicles de nutrients, ajuden a mitigar el clima i aporten amb els seus paisatges aspectes culturals a la societat. Tot i això, entre el 60 i el 70 % de tots els sòls d'Europa no són saludables a causa de les males pràctiques de gestió, la contaminació, el canvi climàtic i l'edificació sobre aquests.

Davant això, la Unió Europea va posar en marxa la Missió 'Un acord sobre el sòl per a Europa' . Les “Missions” de la UE són estratègies del programa marc de recerca Horitzó Europa per resoldre els principals desafiaments socials a través de diferents accions i disciplines, destinades a assolir un objectiu mesurable i dins un termini temporal establert. En el cas de l'”Acord sobre el sòl per a Europa”, aquesta s'integra dins del Grup 6 ''Aliments, Bioeconomia, Recursos Naturals, Agricultura i Medi Ambient'' del Programa Horitzó Europa.

Objectius de la Missió

L'objectiu principal de la Missió 'Un acord sobre el sòl per a Europa' és establir 100 laboratoris (“living labs”) per liderar la transició cap a sòls més saludables el 2030. Aquests laboratoris tenen la funció de crear coneixements i solucions reals per als problemes del sòl.

Les seves troballes han de contribuir a:

  • Reduir la desertificació
  • Conservar les reserves de carboni orgànic del sòl
  • Aturar el segellat del sòl i augmentar la reutilització de sòls urbans
  • Reduir la contaminació del sòl i millorar-ne la restauració
  • Prevenir l' erosió
  • Augmentar la biodiversitat del sòl
  • Reduir els impactes als sòls europeus
  • Sensibilitzar la població sobre la importància vital dels sòls

La Missió està alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu sobre agricultura sostenible, resiliència climàtica, biodiversitat i contaminació zero, així com amb la Visió a llarg termini per a les zones rurals , la qual està integrada dins la nova PAC ja que passa a recollir els interessos del pilar agrari i rural.

La nova PAC i els sòls

Més concretament, la figura dels ecorregimens dins de la nova PAC és la que està orientada a contribuir als objectius de les estratègies europees sobre el terra. Els ecorregimens són unes pràctiques concretes, que cobreixen tots els usos possibles del sòl, és a dir, pastures permanents i temporals, terres de cultius herbacis i terres de cultius permanents.

En adoptar-los - de manera voluntària per l'agricultor ia més retribuïts de forma extra per la nova PAC - es pot triar entre les pràctiques que més interessin segons el model d'explotació. Sobre una mateixa hectàrea, només podrà computar una pràctica i, encara que en algun cas es puguin fer dues pràctiques sobre una mateixa parcel·la (per exemple, rotació i sembra directa), es rep l'ajuda una sola vegada.

Així, es pot triar entre:

A) Agricultura baixa en carboni : orientada a millorar l'estructura dels sòls , reduir l'erosió i la desertificació, augmentar-ne el contingut en carboni i reduir les emissions. Pot ser a través de pasturatge extensiu (en pastures permanents i pastures); sembra directa (en terres de cultiu); coberta vegetal espontània o sembrada (en cultius llenyosos) o coberta inert (en cultius llenyosos).

B) Agroecologia : orientada a afavorir la biodiversitat associada a espais agraris, els paisatges i la conservació i la qualitat dels recursos naturals, aigua i sòl. En aquesta pràctica, es pot cultivar a través d'illes de biodiversitat o sega sostenible (en pastures permanents i pastures); rotació de cultius amb espècies millorants (a terres de cultiu) o establiment d'espais de biodiversitat o gestió de l'aigua (terres de cultiu i cultius permanents, inclosos els cultius llenyosos).