La innovació social aconsegueix grans resultats en el desenvolupament rural


La innovación social

07 de maig de 2021
Innovación

07/05/2021. El Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha organitzat una jornada d‟intercanvi d‟experiències entre grups operatius i projectes innovadors sobre innovació social en el medi rural. Aquesta jornada s'emmarca dins dels anomenats dimecres innovadors, que pretenen oferir jornades d'intercanvi d'experiències entre projectes innovadors de l'Associació Europea d'Innovació per a una agricultura productiva i sostenible (AEI Agri).


  • El MAPA continua amb els dimecres innovadors, una sèrie de jornades entre projectes innovadors de grups operatius sobre diferents temàtiques d'interès.
  • Durant la trobada, amb 124 inscrits, els participants han intercanviat coneixements i experiències en projectes d'innovació social.

La jornada ha mostrat el context en què s'estan desenvolupant les mesures d'innovació AEI-AGRI , tant a nivell europeu a través del programa Horitzó 2020 , com a nivell nacional a través de la programació de desenvolupament rural de la Política Agrícola Comuna (PAC) 2014-2020 . I s'han destacat, especialment, els resultats dels ajuts a grups operatius supraautònomics del PNDR 2014-2020 que han contribuït a la creació de 177 grups operatius supraautonòmics que han rebut un total de 8,4M€ i l'execució de 68 projectes innovadors d'interès general que han estat beneficiaris d'uns 34M€.

Relleu generacional

Des del MAPA s'ha explicat la posada en marxa recentment per afavorir el relleu generacional i l'accés dels joves a la terra . Així, s'ha presentat el “Programa CULTIVA”, que va començar el 2020 com a programa pilot per a estades formatives de joves agricultors en explotacions model i que ha estat reforçat. Així mateix, s'ha mostrat el treball i els resultats principals del grup focal d'accés a la terra que, amb la col·laboració de diversos experts, ha analitzat la situació actual, les barreres existents per als joves i nous agricultors i les possibles solucions a aquest problema.

Resultats innovadors

A l'intercanvi d'experiències s'han presentat els resultats dels projectes innovadors de 3 Grups Operatius (GO) de caràcter regional i 2 GO d'àmbit supraautonòmic, a més d'un projecte Horitzó 2020 que ha comptat amb la participació de diversos països. Els participants han compartit iniciatives, resultats, avenços i experiències en la matèria, amb dos torns dintercanvi dopinions i debat obert entre els assistents. A continuació, es detallen els 6 projectes presentats:

  • SIMRA (Projecte Horitzó 2020): Innovació social a zones rurals marginals.
  • GO INNOLAND (PNDR): Innovació social en la gestió de terres.
  • GO RETA (PNDR): Xarxa d'Espais-Test Agraris.
  • GO TERRAE-ItíNERA (PDR de Madrid): Escola itinerant d'emprenedoria agroramadera amb enfocament en dinamització rural i inclusió professional.
  • GO GORTA (PDR de la Rioja): Recuperació de terres abandonades
  • GO DEHESA (PDR d'Extremadura): Governança de deveses per a un desenvolupament humà i econòmic amb sostenibilitat ambiental.

A la cloenda de la jornada s'ha destacat la necessitat d'abordar no només la innovació de component econòmica i mediambiental, sinó també la innovació social : innovacions que recullen el resultat d'una iniciativa ciutadana o associativa . Així mateix, s'ha revelat la importància de la figura de l'agent dinamitzador i d'acompanyar aquest tipus d'iniciatives amb suport de les administracions públiques.

Què és la innovació?

La innovació és un instrument essencial per assolir un sector agrícola i forestal sostenible i competitiu dins l'àmbit europeu. En l'àmbit de l'agricultura i el medi rural, segons l'Estratègia Europa 2020 i els objectius generals de la Política Agrícola Comuna, la innovació es considera una prioritat transversal indispensable per assolir els objectius de la política rural europea.

Tota la informació sobre aquesta jornada, així com els vídeos, es troben aquí .

La propera jornada tindrà lloc el 19 de maig i abordarà la temàtica de ramaderia de precisió .