La Comissió Europea obre consulta pública sobre l'elaboració del proper pressupost a llarg termini de la Unió Europea


mfp

15 de abril de 2025
Dinamización rural
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad

El proper pressupost a llarg termini de la Unió Europea (UE) -conegut com a Marc Financer Plurianual (MFP)- entra en vigor el gener del 2028 i estableix les prioritats de despesa de la UE per a diversos anys


  • El proper pressupost a llarg termini de la Unió Europea (UE) -conegut com a Marc Financer Plurianual (MFP)- entra en vigor el gener del 2028 i estableix les prioritats de despesa de la UE per a diversos anys
  • El nou MFP s'anuncia com a més simple, més impactant i més específic
  • Per això, la Comissió Europea convida tots els ciutadans europeus a opinar sobre les polítiques que ha de recolzar el nou MFP en una consulta pública oberta fins al 6 de maig

La Comissió Europea ( CE ) va publicar el mes de març passat unacomunicació sobre “El camí cap al proper Marc Financer Plurianual” en què s'exposen els principals reptes polítics i pressupostaris que definiran el disseny del proper Marc Financer Plurianual (MFP). Aquest pressupost a llarg termini de la Unió Europea (UE) té el poder destablir les prioritats de despesa de la UE per a diversos anys a través del suport de polítiques destinades a les persones, agricultors, investigadors, empreses i regions de tota la UE i més enllà.

En el cas del proper MFP, que entraria en vigor el gener del 2028, la CE està anunciant la nova idea que els països, les empreses i els ciutadans de la UE reconsiderin el funcionament del pressupost de la UE per adaptar-lo al futur, en una línia que anuncia un pressupost més simple, més impactant i més específic amb un nou enfocament:

  1. Un sol pla per a cada país amb reformes i inversions clau , dissenyat en col·laboració amb les autoritats nacionals, regionals i locals.
  2. Un Fons Europeu de Competitivitat que establirà inversions en sectors estratègics i tecnologies capdavanteres.
  3. Finançament d'una nova política exterior més alineada amb els interessos estratègics.
  4. Mesures addicionals per protegir l' estat de dret.

En suma, la CE llança un missatge clar: no es poden mantenir les coses com estaven fins ara. I anuncien una crida al canvi, a la transformació: "no ens podem quedar com estem. És moment d'evolucionar, millorar o actuar".

Consulta pública

Atesa la transcendència de l'assumpte, la Comunicació sobre el nou pressupost a llarg termini de la CE ve acompanyada d'una consulta pública per opinar i col·laborar-hi, oberta fins al proper 6 de maig . La consulta es presenta amb la integració de tots els fons de la UE executats a cada estat membre en aquests àmbits: política de cohesió, política agrícola comuna, política pesquera i marítima, assumptes d'interior i xarxes transeuropees. La CE aclareix específicament que "la decisió d'agrupar temes serveix per recolzar el treball preparatori i no prejutja l'arquitectura dels programes futurs " .

Així, les úniques consultes públiques obertes a comentaris són:

  • Implementació dels Fons de la UE amb els Estats membres i les regions.
  • Finançament de la UE per a la competitivitat.
  • Finançament de la UE per a lacció exterior.
  • Finançament de la UE per a l'educació, la formació i la solidaritat transfrontereres, la joventut, els mitjans de comunicació, la cultura i els sectors creatius, els valors i la societat civil.
  • Finançament de la UE per a la protecció civil, la preparació i la resposta a les crisis.
  • Finançament de la UE per al mercat únic i cooperació entre autoritats nacionals.
  • Rendiment del pressupost de la UE.

I després, què?

Després del tancament de la consulta, un panell ciutadà reunirà 150 europeus per debatre i formular recomanacions concretes per al proper pressupost de la UE. Estarà acompanyat d'una web que oferirà l'oportunitat de participar de manera oberta al debat. A més, el comissari de Pressupostos de la UE, Piotr Serafin, farà unagira per Europa   al llarg del 2025 per mantenir consultes individuals amb les autoritats dels estats membres, les parts interessades regionals i els beneficiaris del pressupost de la UE.

La Comissió presentarà la seva proposta formal per al proper Marc Financer Plurianual el juliol del 2025 , amb la idea de garantir un acord abans de la seva aplicació al gener del 2028.

Importància del Fons

La UE compta amb un cicle pressupostari anual i un pressupost a llarg termini, conegut com a Marc Financer Plurianual. Aquesta planificació pluriennal garanteix la previsibilitat de la despesa de la UE, en particular per a projectes i polítiques plurianuals.

De conformitat amb larticle 312 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, el MFP abasta un període mínim de cinc anys. El seu objectiu general és garantir que la despesa de la UE evolucioni de manera ordenada i dins del límit dels seus propis recursos. A proposta de la Comissió, el MFP és adoptat per unanimitat pels 27 Estats membres de la UE al Consell, després d'obtenir l'aprovació del Parlament Europeu.

El marc financer actual s'estén de l'1 de gener del 2021 al 31 de desembre del 2027, amb una despesa total de 1.211 bilions d'euros. Està acompanyat pels Fons NextGenerationEU , un instrument de recuperació temporal de fins a 807.000 milions d'euros que impulsa l'economia europea després de la pandèmia de coronavirus.