“La clau del cooperativisme és deixar de demanar per començar a oferir”


Marta Lozano

04 de novembre de 2020
Mujeres

04/11/2020. Marta Lozano Molano (Extremadura) és compositora musical. La seva música ha recorregut el món a través d'orquestres com London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra i Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola (ORTVE).


  • La RRN parla amb Marta Lozano Molano, acabada de nomenar una de les 100 dones líders de cooperatives del món

La seva creativitat musical està ara encarrilada en el camp de l' economia social i solidària, i és presidenta de la cooperativa Wazo Cop , una entitat constituïda com a organització sense ànim de lucre des de la qual, juntament amb els seus dos socis, s'ocupa de generar impacte positiu en el medi rural.

És aquest camí el que li ha valgut per ser reconeguda com una de les “100 dones capdavanteres en cooperatives” a nivell internacional per l'organització mundial en defensa de les dones a les cooperatives She-Coops (Nigèria). Aquest títol reconeix l'excel·lència en el lideratge en iniciatives amb impacte positiu en el medi en què operen.

Xarxa Rural Nacional: Felicitats i enhorabona Marta. En quin moment arriba aquest reconeixement?
Marta Lozano
: Moltes gràcies. Arriba just en el moment en què la nostra cooperativa està sentant les bases jurídiques d'una figura fins ara inexistent i no reconeguda legalment a Extremadura: el de les cooperatives socials sense ànim de lucre . ànim de lucre.

RRN: ¿ A què es dedica específicament Wazo Coop?
ML:
A generar impacte positiu en el medi rural a través de la innovació social. Així, desenvolupem projectes perquè les persones s'empoderin i elles i ells siguin els que generin recursos a les seves comunitats rurals. Els nostres projectes són de dos tipus: d' economia social i solidària i d' economia patrimonial i cultural .

RRN: ¿ Com i per què es decideix a fundar una cooperativa?
ML:
La nostra cooperativa – som dos socis i jo – neix el 2015 per donar respostes a l'entorn rural en què vivim. final, l'esperit cooperativista rau a deixar de demanar, per començar a oferir.

RRN: ¿ Quins projectes desenvolupeu a Wazo Coop?
ML:
Actualment, tenim 2 projectes concrets entre mans. El “ Projecte DESOPAEX” , que és per al desenvolupament sostenible del Patrimoni Extremeño. salvar estrictament el patrimoni d'Extremadura, i per al qual s'ha elaborat el manual “ Art en ruïnes ”.

RRN: ¿ Quin paper tenen les cooperatives en el desenvolupament rural actualment?
ML:
Doncs juguen el paper que elles vulguin jugar. Si ho desitgen, poden ser motor de canvi. rural. El nostre lema és que cal cooperativitzar el canvi .

RRN: ¿ Quines dificultats us està plantejant la pandèmia a la cooperativa?
ML:
Ens planteja reptes com la digitalització del treball, que l'entenem com una oportunitat de llibertat i independència per a les zones rurals que estem aïllades físicament i que ara sí que tenim l'oportunitat d'estar connectades a la resta del món.

RRN: ¿ Observes algun canvi d'actitud respecte al món rural a causa de la pandèmia?
ML:
La pandèmia està provocant que l'entorn urbà sigui conscient d'alguna cosa que ja sabia: a l'àmbit rural hi ha més qualitat de vida. A més, està servint per descentralitzar l'atenció sobre el que passa a les ciutats.