Jornada sobre ramaderia extensiva i adaptació al canvi climàtic


Jornada sobre ganadería extensiva y adaptación al cambio climático

17 de maig de 2017
Cambio climático y gestión de recursos naturales

El passat 11 de maig es va celebrar al ministeri la jornada “Ranyeria extensiva i adaptació al canvi climàtic” per posar en comú els darrers treballs que aborden aquestes temàtiques i reflexionar sobre els reptes i oportunitats que es plantegen.


17.05.2017

A la inauguració de la jornada el Director General de Produccions i Mercats Agraris del ministeri va destacar el seu compromís amb aquest sistema de producció . Representants del ministeri van exposar la “Situació de la Ramaderia Extensiva” i per part de l' Oficina Espanyola de Canvi Climàtic es va presentar la “Evolució i els avenços del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic” . A continuació la Fundació Entretantos va fer una presentació de l'Estudi sobre situació de la ramaderia extensiva a Espanya , elaborat en col·laboració amb el ministeri i basat en la definició i caracterització del model extensiu a les explotacions ramaderes espanyoles. Finalment, la Universitat Politècnica de Madrid va tancar el bloc de presentacions amb la seva exposició “Estudi sobre Impactes, vulnerabilitat i adaptació al canvi climàtic en els sistemes extensius de producció ramadera a Espanya” , realitzat en col·laboració amb l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic.

Aquestes presentacions seran el punt de partida per poder comparar els resultats d‟aquests estudis amb les experiències d‟altres experts i obrir una línia de comunicació amb tots els agents implicats. Per finalitzar es va celebrar una taula rodona durant la qual es van donar a conèixer altres iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit. En el debat es va subratllar la importància de conèixer en profunditat les peculiaritats dels diferents sectors ramaders . Tothom va estar d'acord amb la importància de conèixer el marc en què desenvolupa l' activitat ramadera per poder donar una resposta adequada als reptes de futur , especialment en la futura etapa de la Política Agrícola Comuna (PAC) . També es va assenyalar la necessitat de continuar treballant en col·laboració amb els diferents agents implicats, establint sinergies, i potenciar la coordinació amb el ministeri. L'objectiu d'aquest treball en equip és unir esforços i coordinar els interessos de la producció ramadera i els compromisos mediambientals , entre els quals hi ha la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic .

Durant la taula rodona es va plantejar la iniciativa de proposar el 2020 com a Any Internacional de les Pastures i el Pastoralisme . Una de les conclusions d'aquesta jornada va ser l'acord de seguir identificant els reptes i les oportunitats a què s'enfronta la ramaderia extensiva, destacant el desafiament de la lluita contra el canvi climàtic i altres aspectes socials, ambientals i econòmics que afecten la ramaderia extensiva.

Les presentacions realitzades durant la jornada estan disponibles en aquest enllaç de la web del MAPAMA