
05 de desembre de 2024
Una investigació del grup ICSO proposa un sistema digital manejat per Intel·ligència Artificial (IA) que permet als habitants de zones rurals una accessibilitat més gran a l'assistència mèdica
- Una investigació del grup ICSO proposa un sistema digital manejat per Intel·ligència Artificial (IA) que permet als habitants de zones rurals una accessibilitat més gran a l'assistència mèdica.
- Mitjançant algorismes s'estableixen rutes per als vehicles sanitaris de manera eficient, ràpida i personalitzable.
Resulta efectiu el model dels “ territoris dels 45 minuts ” aplicat a les zones rurals d'Espanya? Sí, o almenys, acostar-s'hi cada vegada més. És la pregunta que intenta respondre a una investigació recent del grup de recerca interuniversitari ICSO que té com a objectiu fer més accessible l'assistència sanitària per als municipis rurals del nostre país, municipis on els habitants enfronten barreres per accedir a centres de salut o consultoris mèdics.
Els “territoris dels 45 minuts” té el seu origen a la “ ciutat dels 15 minuts ”, un terme cada cop més conegut que defineix aquells nuclis de població on els mateixos residents poden cobrir les seves necessitats bàsiques en 15 minuts caminant o amb bicicleta. Així, tenint en compte variables com ara la densitat demogràfica i la distància, es considera que aquest concepte s'estén a 45 minuts en entorns rurals.
Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació , el 85% del territori espanyol són àrees rurals que acullen el 15,9% de la població . Dels quals, el 9% no compleix “la regla dels 45 minuts ”. A partir d'aquesta informació neix un projecte desenvolupat per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya , la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de València .
Funcionament del model proposat
El programa consisteix en un model informàtic amb les següents característiques:
- Desenvolupat mitjançant algorismes d'encaminament: escalables i personalitzables que estableixen trajectes eficients per als vehicles d'assistència mèdica.
- Paràmetres que defineixen les rutes: basats en les prioritats, els temps de visita i la distància dels desplaçaments.
- Ús d'eines d'intel·ligència artificial: dissenyades per resoldre problemes d'optimització avançada.
Conclusions de lestudi
El projecte, que ha estat publicat com a recurs obert per a la seva adopció a diferents territoris, ha generat una simulació a la província de Segòvia, on l'11,8% dels municipis són a més de 45 minuts a peu d'un centre d'atenció primària. Les conclusions d'aquest cas pràctic són les següents:
- Eficiència i accessibilitat al servei de salut rural : el model proposat millora la programació i les rutes d'atenció en àrees rurals, considerant les limitacions tecnològiques i l'edat avançada de molts residents.
- Implicacions teòriques i pràctiques : els resultats subratllen la importància de considerar factors com la cobertura i fiabilitat dels serveis, la sostenibilitat ambiental mitjançant l'ús de vehicles elèctrics i la flexibilitat en la planificació de visites per adaptar-se a les necessitats dels pacients.
- Línies de recerca futura : se suggereix optimitzar el model amb una funció objectiva més completa, explorar la inclusió de vehicles de transport alternatiu (com a helicòpters) i millorar la planificació de visites a llarg termini per equilibrar l'abast i la qualitat dels serveis en entorns rurals.